за отвъдния свят, отвъден живот, живот след смъртта

МЕДИУМ ЗА ОТВЪДНОТО

ЖИВОТ СЛЕД СМЪРТТА

Глава 3 на книгата РАЗГОВОРИ С НЕБЕСАТА от Джеймс Ван Прааг

ДУХОВНИ ПОМОЩНИЦИ

Човечеството винаги е вярвало в съществуването на по-висши същества, или ангели. Макар митологична по своята същност, тази идея за някой, който ни наблюдава, е широко възприето вярване. Според религиозните текстове, ангелите са духовно развити същества, които живеят в небесата и ни предпазват от неизбежни опасности или беди. Повечето от нас за първи път са се сблъскали с идеята за ангелите, когато са били малки деца и им е било казано, че всички си имаме собствени ангели-хранители.

Идеята за ангела-хранител е една от няколкото общоизвестни истини, които организираната религия не е разрушила. Ние наистина си имаме ангели-хранители, или водачи, които се намесват и ни помагат в земната ни мисия, но те не са такива, каквито често ги описват. С други думи, тези ангели нямат крила, нито седят в облаците и свирят на арфи. Подобни образи произлизат от митологията и са били разкрасени в картините от художниците. В действителност, крилата не са нищо друго, освен чудесните цветни ивици, които заобикалят един ангел. Може да се каже, че това е аурата на ангела или енергийното поле, нещо, което заобикаля всяко живо същество от растенията, животните и дърветата до нас самите и нашата безценна Земя.

ДУХОВЕТЕ-ВОДАЧИ СА УНИКАЛНИ ЗА ВСЕКИ ЧОВЕК

Има много видове водачи. За мен водачите и ангелите-хранители са едно и също нещо. Още преди да се родим, ние създаваме проект за нашето житейско пътуване. Когато излезем от коловозите на пътя, обикновено нашият водач ни помага да се върнем обратно към него. В зависимост от индивидуалната ни духовна еволюция и от земните дела, които ни предстоят, ние привличаме към себе си различни помощници от три отделни категории.

Първата група са лични водачи. Това са личности, които познаваме от предишните си прераждания или от времето между нашите животи и с които имаме някаква връзка. Те ни направляват от духовния свят, като ни внушават как да постъпваме в определени ситуации. Подобни внушения са знаци от нашите духове-водачи. През по-голямата част от времето тези деликатни подсказвания остават незабелязани. Но ако отделим време, за да спрем, да се вслушаме и да преценим нашия ден, ние можем да започнем да виждаме или да чуваме посланията на духовете.

За повечето хора е трудно да почувстват помощта, която получават от духовете, защото те искат и/или очакват някакви крещящи напътствия, очакват едва ли не ангелите да се появят като глашатаи, които бият барабани и така изпращат посланията си. Съжалявам, но обикновено не се получава по този начин. Посланията и/или напътствията са деликатни и едва доловими.

Следващият случай е един пример за това, как обикновено се осъществява комуникацията. Четвъртък е и вие имате среща с потенциален партньор, който очаквате да ви направи бизнес-предложение. Тръгвате към уговореното място, но или губите адреса, или обърквате пътя, докато се опитвате да стигнете до офиса му. Това ви изглежда доста странно, защото добре познавате тази част на града. След около половин час лутане, вие съзирате сградата, но не можете да намерите място да паркирате. Накрая намирате едно, което е на няколко преки разстояние. Когато се запътвате да влезете в сградата, главният вход се оказва заключен, така че се опитвате да намерите друга врата. Охраната я отваря и вие вземате асансьора до желания етаж. Когато слизате, установявате, че офисът е заключен и на вратата е оставено съобщение, от което разбирате, че трябва да отидете в друга стая или на друг етаж. Накрая намирате офиса и се срещате с бъдещия си бизнес-партньор. Слушате внимателно и по време на разговора имате чувството, че нещо ви човърка отвътре. Усещате нещо, но още не знаете какво. Независимо от това се съгласявате да започнете съвместен бизнес. Няколко месеца по-късно, след като сте инвестирали всичките си спестявания, вашият нов партньор изчезва от града с всичките пари и доказателства, че някога сте имали нещо общо.

Осъзнавам, че току-що описаният сценарий е преувеличен, но исках да посоча как действат духовете, когато ни дават напътствия. Това е един модел – прекалено много завои, объркани посоки и затворени врати. Ако бяхте отделили време, за да доловите фините намеци, щяхте да разберете, че някой се опитва да ви каже нещо. Вашите духове-водачи са се опитвали да ви предупредят!

За нещастие, прекалено много от нас преминават през живота в мъгла и обикновено трябва да бъдат ударени по главата с бейзболна бухалка, за да осъзнаят какво се случва.

А сега ще ви дам и един положителен пример за комуникация с духове. От известно време си търсите работа, но нямате късмет. Една приятелка, с която не сте се чували отдавна, ви звъни и ви кани да обядвате заедно. Вие проверявате ангажиментите си и установявате, че денят, който тя предлага, е единственото ви свободно време. Когато се срещате, се чувствате така, сякаш не сте се разделяли и за миг. Всичко върви перфектно. Вие споменавате за своя проблем и тя ви отвръща, че ще види дали може да намери нещо за вас. Ден по-късно вашата приятелка звъни и ви казва, че има едно място в съседния отдел, което току-що се е освободило. Вие веднага се обаждате, за да си запишете час за интервю, като съобщавате, че звъните от нейно име. Лесно си определяте среща за следващия ден. Отивате на интервюто доста по-рано от определеното време. По време на интервюто началникът на отдела, който обикновено е извън града, е тук и вие можете да разговаряте направо с него. Той се среща с вас, харесва ви и вие получавате работата.

Можете ли да забележите разликата? Всичко във втория случай върви гладко. Не мисля, че това е съвпадение или късмет. Нашите духове-водачи ни дават това, което заслужаваме. Жената, която си търси работа, предприема действия, който са подсказани от духовете. Тя е можела спокойно да реши да не се срещне с нейната приятелка, но е избрала да го направи. Нейните водачи са общували с нея и тя е била достатъчно разумна, за да следва съветите им. След това изглежда всичко си отива на мястото.

Често, когато правя разчитане, аз получавам подобни послания, които ми помагат. Спомням си, веднъж казах на един от клиентите си, че скоро си е купил къща и той потвърди това. Съобщих му, че всичко около тази покупка е било перфектно и го попитах дали може да си спомни начина, по който я е придобил, защото е имало нещо странно. Казах му: “Или някой не е изпълнил поето писмено задължение да купи къщата, или собственикът е бил прекалено отстъпчив.” Неговият отговор беше: “Да. Точно това се случи.” Казах му, че неговата покойна съпруга му е помогнала да вземе къщата като му е давала знаци по пътя. Той отвърна: “Всичко изглеждаше толкова лесно.” Той наистина само беше следвал знаците, макар и без да го осъзнава.

Един от първите хора с парапсихични способности, които срещнах в Лос Анджелис, ми каза нещо много важно. Аз го помня и до ден днешен и искам да го споделя с вас. Ако всичко върви добре и изглежда няма препятствия, вие сте отворени към духа и следвате неговите напътствия. Ако напротив, нищо не се получава, вие изглежда не слушате съветите и накрая ще поемете погрешен път. Наистина е така.

Личен водач може да бъде и някой, който сте познавали в този живот. Например това може да бъде майка или баща, баба или дядо, леля, чичо или приятел, който е преминал в духовния свят. Когато някой напусне физическия свят, той не спира да мисли за вас. Любовта, създадена на Земята, продължава и в духовния свят.

След като вече е на небето, духът може да преосмисли живота си и да види как е можел да ви помогне, докато е бил на Земята. Сега вече той има възможност и ще я използва пълноценно, за да ви осигури подкрепа, в каквото може. Това най-вероятно ще бъде под формата на помощ при ежедневните ви задължени семейните проблеми или при личните ви тревоги житейски промени.

Личните водачи могат да правят сериозни опити да ви напътстват в ежедневието и да ви подскажат най-добрия начин да се справите с определени ситуации. Но в същото време, много важно е да отбележа, че вашите скъпи същества не могат и не се месят при онези уроци или предизвикателства, които сте създали на Земята, за да се учите и израствате чрез тях. Процесът на научаването никога не е лесен и за да имаме най-голяма полза от определена ситуация или житейски урок, много често водачите само стоят и наблюдават как вземаме решения. Когато нещата изглеждат непоносими, именно тогава научаваме най-много.

Много хора питат дали нашите водачи са с нас през цялото време, или трябва да се обърнем към тях и да ги помолим да дойдат. Моят отговор е: ние никога не сме сами. Нашите водачи винаги са с нас. Тяхната духовна задача е да ни наблюдават и да ни помагат. Те могат да се сменят от време на време в зависимост от задачата, с която се заемаме. Но никога не се налага да ги викаме, тъй като винаги знаят нашите нужди и винаги са готови да ни подадат ръка.

Следващата категория е съставена от т.нар. специални или специализирани помощници. Това са духове, които се прикрепват към нас в зависимост от дейностите, които изпълняваме. Те притежават определен опит в сферата, в която се опитваме да се изявим. Обикновено тези същества са специалисти в тяхната област на познание. Например, ако решите да пишете фантастичен роман, вашите мисли ще привлекат автор, който е работил или се е специализирал точно в този тип произведения. Този водач може да ви подскаже определени методи, които да използвате, за да развиете писателските си способности и най-добре да изложите идеите си. Същото се отнася и за музикантите, художниците, математиците, учените, учителите, социалните работници и други. Тези водачи идват при нас, след като се заемем с работата си или ако помолим за помощ. Колкото по-отворени сте за впечатления и чувства, толкова по-успешни са комуникацията и крайният резултат. Това е вярно за всички. То е просто въпрос на възприемчивост. Всички творби, особено тези на големите майстори, са вдъхновени от духовния свят.

Защо тези водачи искат да ни помогнат? Отговорът е прост: Това е пътят. Когато преминем в духовния свят, за нас става недвусмислено ясно, че всички сме едно цяло. Затова искаме да помагаме на човечеството да се развива, да научава, да споделя идеи и да става все по-добро. Чрез внушаването на своите мисли на хората и чрез помощта, която им оказват, духовете-водачи съдействат на човечеството да се настрои към духовната сила във всички неща. И да повторя отново, в зависимост от това, доколко сме отворени за комуникация, посланията от духовния свят могат да бъдат невероятни и будещи страхопочитание или пък търпеливо да чакат деня, в който ще бъдат забелязани.

В третата категория помощници се намират нашите духове-учители. Тези същества са достигнали доста висока степен на духовно развитие. Те може никога да не са живели във физическия свят или да са участвали в различни аспекти на духовна работа в продължение на много животи на Земята. Подобно на другите водачи, те също гравитират около нас в зависимост от нашето ниво на духовна еволюция и разбиране. Духовете-учители имат силно желание да ни помагат в нашия духовен напредък. Те често се опитват да ни подскажат нашите духовни дарби и потенциал. Техните напътствия са безценни за всеки, който е тръгнал по пътя на духовното просветление.

Повечето от нас ще имат един или двама подобни учители по време на духовната си еволюция живот след живот. Тези същества са се настроили на честота на нашата духовносг и ще ни помагат да израстваме духовно по време на пребиваването ни във физическия свят, както и ще ни помагат между отделните животи. Освен това ние ще имаме допълнителни лични духове-учители по време на всеки отделен живот. Искам да кажа още веднъж, че въз основа на нашата духовна еволюция към нас се привлича водач, който ни помага при важните уроци или развиването на отделни аспекти от нашата личност, които се нуждаят от подобряване. Например можем да имаме водачи, които да ни помагат при усвояването на безусловната любов. Или учител, който да ни помага да се отърсим от егоизма. Тук важи поговорката “Когато ученикът е готов, учителят ще се появи.”

ОСЪЗНАВАНЕ НА МОИТЕ ВОДАЧИ

Разбрах за присъствието на моите водачи и учители по няколко различни начина. Веднъж една надарена ясновидка, Ирен Мартин-Гайлс, от Англия ме информира, че има една монахиня от ордена на Милосърдните сестри, която работи заедно с мен, за да се науча на състрадание. Нейното име е сестра Тереза. Ясновидката описа сестра Тереза в подробности, чак до ясно синия цвят на очите й. Когато тя ми съобщи това, бях силно впечатлен. Както споменах по-рано, в продължение на осем години посещавах католическо училище. То беше ръководено от ордена на Милосърдните сестри.

Ирен продължи, като ми каза, че един китаец на име Ченг също е мой духовен учител. Ченг е идвал много пъти да ми помага да предавам послания на клиентите си. Накрая Ирен започна да рисува портрета на духа, който виждаше с очите на ума си. Когато видях топлото лице на учителя Ченг, веднага почувствах силно привличане. Той носеше малка шапка без периферия с оранжев връх и синя отстрани. Този тип шапка е била доста разпространена в Китай в началото на нашия век. Той беше загърнат в дълга, кобалтово синя роба, която напълно покриваше тялото му. Тя беше украсена с оранжева мандаринска яка и маншети в същия цвят. Ръцете му бяха скръстени вътре в ръкавите. Лицето му беше издължено и слабо, очите му бяха кафяви и излъчваха мъдра доброта. Той носеше характерната за този период китайска прическа с конска опашка. Блясъкът на голата му глава беше притъпен от величествена козя брадичка. В средата на робата, близо до чакрата на сърцето му, имаше златна звезда с десет върха, която говореше за духовна мъдрост. В центъра на звездата се намираше зелен скъпоценен камък, който е символ на безусловната любов. Тялото му се къпеше в златната светлина на най-висшите нива на духовния свят. Тази златиста светлина беше доказателство за това, че Ченг е духовен учител.

Не разбрах нищо за последния му живот на Земята и дали изобщо е живял тук. Много често водачите се обличат в одежди, които принадлежат на определен период, който те най-много харесват или който разкрива доминиращ аспект от тяхната индивидуалност. Въз основа на портрета на Ченг, който видях, мога да кажа, че това е душа, която много пъти се е докосвала до човешкото съществуване. Беше истински духовен учител.

По един нетрадиционен начин научих за още двама от моите водачи. Когато бях в началото на работата си, беше важно да развивам способностите си при общуване с други хора. Така че веднъж седмично заедно с още шест човека, които аз бях избрал, седяхме в тъмна стая. В действителност тази практика е доста често срещана сред хората с парапсихически способности, които искат напълно да развият екстрасензорните си дарби. По време на четвъртия сеанс в един момент почувствах, че съм крайно изтощен и изпаднах в състояние на лек транс. При това състояние съзнателният ум се затваря за всякакво осъзнаване на тялото и мислите изчезват. То се среща много по-често отколкото си мислим. Например много от нас изпадат в транс, когато са погълнати от телевизионно шоу или четат книга, която не могат да оставят. Освен това изпадаме в транс и точно преди да заспим.

Когато, половин час по-късно, излязох от това състояние, аз понита: “Какво се случи?” Групата беше много нетърпелива да ми съобщи забележителните резултати. “Чрез теб се яви един английски лекар, който каза, че името му е Хари Алдрик”, каза единия от тях. По-нататък те продължиха с това, че Хари Алдрик е бил лекар, който живял в северозападната част на Лондон. Стана ясно, че е починал в началото на 30-те години. Един човек от групата беше записал сеанса и когато чух касетата, едва разпознах гласа си. Чух ясно различим английски акцент, а гласът ми звучеше някак си спокойно и бавно. В известен смисъл тонът беше заповеден, но неговите съвети за здравето ми и за бъдещите сеанси с групата бяха точни. Той каза, че е избрал да се върне в този момент на Земята, за да ми помага в работата като медиум.

Един от начините, по който този водач ми помага, е като усилва енергията около физическото ми тяло по време на разчитането. Той също така може да разпознава физическите страдания, които имат моите клиенти. Хари Алдрик е много мил човек, но аз ясно чувствам авторитарното му присъствие, когато идва.

Няколко седмици по-късно отново проведохме такъв сеанс, при който изпаднах в транс, и пак имаше едно невероятно явяване. Когато излязох от това състояние, жена ми каза:

– Никога няма да повярваш какво се случи!

– Какво? – попитах аз.

– Дойде един мъж на име Златния баща – отговори тя.

– Това е индианец – казах аз.

– Северноамерикански индианец, ако трябва да бъдем точни – продължи тя.

Един от членовете на групата превъртя касетата и я пусна. Не можах да повярвам на ушите си. Чувах звука на барабан.

– Откъде се появи този барабан? – попитах аз.

– Това не е барабан. Това е масата пред нас – беше отговорът.

По-рано същата вечер бяхме поставили маса в средата на стаята. Погледнах към нея. Помислих си, че е доста забавно този уникален звук на индиански там-там да се появи именно от тази маса.

Биенето на барабана продължи известно време, след това внезапно над този звук се извиси гърлен глас, който изпълняваше индианска песен на местен индиански език. Тонът беше прекрасен и завладяващ. След пет минути пеенето рязко спря. В този момент започна да говори един индианец: “Всички ние сме братя. Ти и аз сме братя. Идвам при теб, за да ти донеса любов. Всичко е любов. Човек може да я види във всичко. Моето име е Златния баща. Аз съм от братството. Ние винаги сме с теб. Носим ти любов. Като символ на нашата обич, даваме на всеки перо от нашата украса за глави.“

Аз седях втрещен. Беше толкова истинско, че още мога да си спомня всяка част от този сеанс. Разбрах, че това беше особен момент и аз бях безкрайно развълнуван, че той е записан на касета и видян от другите. Оттогава нашата група има сеанси всеки вторник. Понякога Златният баща идва чрез мен с чудни и изпълнени с любов думи.

Ако не друго, тези случаи ми помагат да повярвам, че не си измислям. Знам, че наистина съществуват духове, невидими и непознати, които работят за мен и ми помагат при житейските промени. А като помагат на мен, те помагат и на онези, до които се докосвам.

КАК ДА ОТКРИЕТЕ ВАШИТЕ ДУХОВЕ-ВОДАЧИ

Лично аз никога не бях мислил за моите водачи, преди те да се явят на мен или на другите медиуми, които ми ги описаха. Не мисля, че е необходимо човек да знае кои са неговите водачи, но някои хора искат да са наясно с кого говорят. Това е начин да осъзнаят, че някой дух е край тях и ги направлява. За тях не е достатъчно да знаят, че имат учители; те искат да персонализират тази връзка. Това е напълно разбираемо. Няколко техники могат да ви улеснят при разпознаването на духовете-водачи.

Първата стъпка е медитацията. (В Глава 11 се обяснява как да медитирате.) Трябва да започнете медитацията с твърда решимост да срещнете някой от духовните си водачи. Когато достигнете достатъчно релаксирано състояние, мислено започнете да молите вашия учител или учители да се разкрият пред очите на ума ви. Ако сте достатъчно отпуснати и без силни предварителни очаквания за това, какво ще се случи, вие ще видите с очите на ума си лицето на някого или част от облеклото му. Например може да видите перо и да разберете, че то принадлежи на индианец. В този момент може да помолите да видите повече и да поискате вашият водач да се разкрие пред вас. След като се запознаете достатъчно добре с един от учителите си, може да поискате да видите друг. Или да помолите първият да ви подскаже какви са уроците, които трябва да усвоите. Преди края на медитацията благодарете на вашите водачи. Съветвам ви да започнете да си водите дневник и в него да записвате всичко за духовете, които ви напътстват, и за информацията, която ви разкриват, особено тази, която се отнася за тяхната мисия.

Успешният резултат от това първо упражнение зависи от степента на отпускане и медитация. Ако срещате трудности при откриването или виждането на вашите учители, има и друг начин да получите същата информация. Докато лежите в леглото преди да заспите, помолете вашия учител или учители да ви се разкрият в съня. Повтаряйте молбата си наум, като мантра, отново и отново. Когато заспите, ще сънувате своите водачи. Моля ви, бъдете търпеливи, защото резултатите вероятно няма да дойдат веднага. Може би ще се наложи да повтаряте желанието си всяка вечер в продължение на дни, преди да получите резултат.