как да станем медиуми? как да общуваме с отвъдното?

как да станем медиуми? как да общуваме с отвъдното?

Глава 10

ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА КОНТАКТ

от книгата РАЗГОВОРИ С НЕБЕСАТА на Джеймс Ван Прааг

При мен са идвали много хора, които искат сами да се свържат с любимите същества, от които са отделени. Има и други, които чувстват, че и те притежават силни парапсихични или медиумни качества и искат да развият още тази своя дарба. В тази глава ще дам информация и на двете групи хора. Според мен няма да бъде правилно да обучавам онези от вас, които искат да осъществят контакт с любимите си хора, без да им кажа някои основни неща за медиумните връзки. Вярвам, че колкото повече знание притежавате по тези въпроси, толкова по-добри ще бъдат резултатите. Необходимо е да прочетете следващите редове и да прилагате наученото, когато е необходимо.

Това не е игра. Аз нямам намерение да ви науча на някои трикове, така че да можете да забавлявате другите с парапсихичните си способности. На развиването на интуицията трябва да се гледа сериозно и с уважение. Няма да можете чрез позвъняването с камбана да предизвикате незабавно явяване на духа. За да имате успех, ще трябва да положите усилия. Помнете, че резултатите ви зависят от дисциплината, времето и желанието ви за развиване на вашите способности. В същото време трябва да осъзнаете, че вашето духовно семейство също има желание да влезе във връзка с вас и ще направи всичко необходимо, за да ви позволи да разберете, че са живи.

Духовете непрекъснато са около нас и макар че някои от тях могат да успеят да се явят без много усилия от наша страна, за други това може да се окаже много трудно. Всички ние сме медиуми по свой собствен начин. Както всеки знае, медиумът е един инструмент, една връзка, която светът на духовете използва, за да предава определени послания. Медиумите получават мисли, думи и чувства, които са различни от тези в земния свят. Художниците, музикантите, лекарите, готвачите и почти всяко живо същество има мисли. Много пъти ние си въобразяваме, че те са наши, но по-често те идват от духовния свят. Чрез тези мисли се проявява най-добрата част от нашите творчески способности. Творчеството не е ограничено само в изкуството. Лекарят, който използва скалпел, го прави със същия творчески заряд, само че в неговата си област, с който една балерина изпълнява пирует.

Когато ние възнамеряваме да общуваме с духовния свят, трябва първо да разберем, че светът на духовете, или божественото творческо начало, не се намира на определено място, някъде из облаците, далеч от нас. По-скоро творческият дух е отгоре, от долу, около и във нас. Той се е смесил със собствения ни свят. Трябва да осъзнаем, че този физически свят е само едно измерение от многото, че нашата слънчева система е една от многото и че съществото, известно като човек, е само един от многото видове. Следователно, нашият първи урок е да отворим напълно ума си и да започнем тази работа с чувство на смирение и любов. Когато се отворим за духовния свят, ние трябва да използваме цялото знание, което имаме на разположение. Колкото повече знаем и сме убедени в методите, възприетия етикет и в естествените духовия закони, толкова по-ефективни ще бъдат медиумните ни връзки, а резултатите по-ясни и точни.

Когато поемах по своя път, аз прочетох над сто книги, написани в различни краища на света. Литературата, която прегледах, включваше произведения преди около петдесет години и книги, създадени сега. Говорих с всички психолози, медиуми и духовни учители, които можах да намеря. Посетих много църкви в моя район. Разбира се, причината да се стремя към тази работа беше да помагам на хората и да разпространявам любовта и знанието за живота след смъртта. Ако вие искате просто да можете да се свързвате с любимите ви същества или с водачите си, вашата мотивация е лоста различна от моята. Не е необходимо да извършвате същата работа като мен, но запомнете, колкото по-пълно е осъзнаването ви за този вид работа, толкова по-лесно ще ви бъде да разберете и да получите определени резултати.

Дисциплината играе много важна роля в развиването на духовните дарби или на духовната комуникация. Това, че вие имате желание да достигнете своето духовно семейство, като не означава, че като изключите осветлението, те магически ще се появят. Вие трябва да бъдете дисциплинирани и да се отнасяте към работата си сериозно. Всичко, което правите небрежно, може да бъде опасно и резултатите ще бъдат всякакви други, но не и задоволителни. Нека още веднъж да повторя – ако искате да се свържете или да се отворите за духовния свят, съветвам ви да не го правите за забавление или от любопитство, а с почит, смирение, уважение и дисциплина. Вашето духовно развитие не е евтин трик или невероятно развлечение. Подобните неща се привличат и вие ще получите от работата си онова, което сте вложили в нея. Следователно, трябва да се потопите в нея с разбиране за физическите и духовни закони, които я управляват. За да започнете, вие трябва да сте запознати с духовните и физически закони и с това как те влияят на вашето развитие.

МОТИВАЦИЯ И ЖЕЛАНИЕ

Каква е причината, която стои зад вашия интерес да развиете вътрешните си способности и да се свързвате с любимите си същества? Дали е нещо повърхностно, например да питате за печелившите числа в лотарията? Дали е с цел да откриете къде ваш роднина е оставил завещанието, за да можете да получите своя дял от имението му? Дали е, за да научите името на човека, който е убил вашето дете? Или единствената причина е любопитство, породено от безделие? Ако интересът ви се ръководи от една от тези причини, тогава съветът ми е да прочетете един добър роман на тази тема и да получите необходимото ви вълнение от там. Вие не можете да се стремите към контакт, за да отмъстите или да задоволите личната си алчност. В духовния свят няма място за самоугаждане; това е пространство, където кипи работа в името на лишената от егоизъм любов. За това любовта е най-силният компонент, който ни сближава с духовния свят. Ако искате да се свързвате, за да изследвате духовния свят, да се усъвършенствате духовно, а след това да помагате и на другите да бъдат просветени, тогава и само тогава мисля, че вашата мотивация е правилна.

ПОДГОТОВКА

Винаги, когато се занимаваме с парапсихична работа, ние трябва да се подготвим по подходящ начин, за да бъдем чист канал за духовния свят. Подготовката трябва да се осъществява не само на физическо, но и на емоционално, умствено и духовно ниво.

На физическо ниво човек трябва да бъде на здравословна диета. Колкото по-чиста е храната, която трябва да бъде основно вегетарианска, с малко или без рафинирана захар и кофеин, толкова по-добре тялото може да се настрои, за ла получава информация от духовния свят. Червеното месо намалява вибрациите на тялото и по този начин отслабва силата на чувствителността. Най-използваните жлези в тази работа са жлезите с вътрешна секреция и по-специално надбъбречните жлези. Следователно, ние трябва да ги пазим и да ги натоварваме, колкото е възможно по-малко. Сладкишите и кофеина, освен че нарушават нивото на кръвната захар, са противопоказни за надбъбречните жлези, защото ускоряват работата им. Алкохолът намалява естествените вибрации на тялото и никога не бива да се употребява, когато се готвим да общуваме с духовния свят. Продължителната употреба на алкохол и наркотици най-вероятно ще привлекат към вас същества, които са от нисшите вибрационни пояси на астралния свят. Те лесно могат да повлияят на вас и на информацията, която получавате, по отрицателен и дори пагубен начин. Запомнете, че се отварят за много нива на духовния свят. Трябва да се уверите, че правите всичко възможно, за да се свържете с най-високото възможно ниво.

Емоционалното и умственото ви състояние също се нуждаят от подготовка. Когато се занимавате с тази работа, е важно умът и чувствата да бъдат добре балансирани. Вашите мисли са реалност и те са пряк резултат от начина, по който се чувствате. Следователно, винаги се старайте да поддържате колкото е възможно по-позитивна представа за живота. За тази цел горещо ви препоръчвам медитация, визуализация или позитивни утвърждения сутрин, докато се разхождате. Запомнете, много от вашите първи мисли влияят върху начина, по който ще се чувствате през останалата част от деня.

Чувствата работят ръка за ръка с вашата нервна система. Ако тя е разстроена и напрегната, това ще затвори важни канали за вашата парапсихична енергия, която се движи в областта около гръбнака в ефирното тяло. Вие няма да можете да получавате чиста и ясна духовна информация, ако тези центрове са блокирани. Интересно е да се отбележи, че по време на сеансите, когато явилият се дух плаче, защото е прекалено развълнуван от факта, че ще разговаря с любимите същества, аз откривам, че моите канали и центрове за възприемане са блокирани поради емоционалното състояние на духа. Всички системи работят в унисон и всяка от тях е еднакво важна. Така че вие трябва да се убедите, че сте в напълно балансирано състояние.

Друг изключително важен елемент е подготовката на духовния Аз. Нашата духовна работа е изпълнена с любов и служене на хората. Ние трябва винаги да се стремим да дадем колкото е възможно повече любов и разбиране на всеки, с който сме в контакт. Духовните ни приятели и водачи искат да работят с нас. Ние трябва да бъдем сигурни, че им даваме нещо, което заслужава тяхното време. Духовете повече от всичко обичат да подаряват своето знание за по-висшите светове. Те винаги търсят личности, чрез които да предават послания, изпълнени с любов, във всяка част на планетата, но те могат да предават само информация, която е в границите на разбиранията на медиума. Например, ако аз бъда помолен да изпълня концерта за пиано във Фа минор на Брамс и нямам представа от музика, за мен ще бъде невъзможно да го сторя, защото нямам такъв опит. Ако, от друга страна, в продължение на години вземам уроци по пиано и разбирам от музика, да изпълня произведение на Брамс може да се окаже елементарно за мен. Следователно, за да предаде висше послание от небесния свят, човек трябва непрекъснато да се настройва към по висши духовни ценности, най-висшата от които е любовта.

Трябва да започнем да живеем изпълнени с любов и в служба на другите във всичко, което правим и с което се срещаме. Бъдете един жив пример, образец на любовта. Гледайте на всичко като направление на съзидателната любов, наречена Бог. Осъзнайте, че няма смисъл от осъждане и че тази склонност е присъща на нисшия физически Аз, или на егото, защото какво право имате да съдите другите за това, че все още не са усвоили някои човешки уроци? Осъждането често произтича от страха. Страхът отсъства у Бог. Той по-скоро ви подтиква да обърнете гръб на истината. В копнежа към по-добро разбиране на проявленията на Аза, вие трябва да отстраните от себе си всичко, което не е истинско: осъждането, предразсъдъците и дребните удари под пояса. Вместо това, отворете сетивата си за светлината на толерантност и любов – любовта в най-чистата й форма – и не се опитвайте да замъглите картината с ненужни подробности.

Когато се опитваме да развием нашата духовна същност, ние трябва да се стремим да се усъвършенстваме като четем духовна литература, медитираме и др. Струва ми се, че един прекрасен образователен и непретенциозен урок е, когато вървейки по улицата, чувстваме и да преживяваме условията на живот на нашата планета и мислено изпращаме светлина и любов на онези, които са загубили своя път и се нуждаят от посока.

ЧУВСТВИТЕЛНОСТ И ОСЪЗНАВАНЕ

Когато сме в сферата на духовното, ние се занимаваме със свят много различен от всичко, което можем да видим с физическите си очи. За да вършим работата си добре, трябва да започнем да изключваме външния свят и да бъдем подготвени да влезем в света на вътрешното виждане и познание. Винаги, когато изнасям лекции, казвам на хората, че ние започваме да изследваме един нов свят, една напълно нова вселена – нашия вътрешен свят. Той е достъпен за всеки, който желае да отдели време, за да го осъзнае. Като опознаваме и се отваряме за вътрешната ни същност, ние внасяме една нова съзнателност във всяка сфера на нашия живот. Започваме наистина да живеем един по-пълноценен живот, отколкото сме си представяли, и той е по-щастлив – онзи, за който винаги сме си мечтали. В центъра на този свят ние се срещаме с нашата божествена същност и с безграничните възможности, които са част от нашата природа. Когато започнем с лекота да използваме това вътрешно познание, ние започваме да се учим как да заместим страха с вяра във всяка ситуация от живота си. След като поемем по този път, ние никога повече не можем да гледаме на физическия свят по начина, по който сме го правили досега. Много е трудно да се върнем обратно към гледната точка, от която сме възприемали живота.

За да осъзнаете своя вътрешен свят, най-добре е да започнете с медитация. Първата стъпка е да затворите очи и да осъзнаете дишането си. Докато го правите, ще усетите, че всяко вдишване е дар от Бога и трябва да се отнасяте към него по подходящ начин – с чувство на уважение и почит. Човек никога не знае кога ще бъде последното му вдишване. Докато издишвате, вижте всички ненужни мисли и отрицателни чувства, обърканост и съмнения, които имате, и им позволете да ви напуснат. Осъзнайте своето тяло! Почувствайте всеки мускул, орган и тъкан. Вижте как кръвта свободно тече в тялото ви. Почувствайте я! Бог ви е дал тяло, не само за да поддържа живота на физическата планета, но и за да се развивате вътрешно, така че да станете възможно най-висшето духовно същество. Затова обърнете внимание на всичко! Когато отваряте очи, не трябва просто да виждате стола пред себе си, вратата, цветята. Вижте ги с нови очи – очите на душата, вътрешните очи. Използвайте очите си, както използвате ръцете си. Почувствайте жизнената сила на цветята и на дърветата. Настройте се към вибрацията на енергията на всяко живо същество. Тя е прекалено истинска, но не е прекалено очевидна. Това е фина енергия, която можете да усетите само с чувствата си.

ЕНЕРГИЯ

Всичко е направено от енергия\ Ние трябва да свикнем с това разбиране. Молекули от жизнена сила ни заобикалят и преминават през нас непрекъснато. Следователно, всеки от нас е индивидуален енергиен център, един малък собствен свят с енергийни кръгове и връзки, които минават през нашето тяло и около него. Ние можем да променяме тези енергийни модели, цветове и честоти, които се определят от нашите мисли и желания. Можем да изпращаме и да получаваме енергия, докато каналите ни са отворени и чувствителни.

Как можем да почувстваме тази енергия?

Нека започнем с едно просто упражнение, което ще ви помогне да я усетите. Затворете очи и дръжте дланите си обърнати една към друга на разстояние около 60 см. Останете в това положение около три-четири секунди. Съсредоточете се изцяло върху пространството между дланите и много бавно ги приближавайте една към друга, сякаш събирате акордеон. Осъзнайте усещането между дланите, докато те се приближават. Направете кръгово движение с ръцете си и почувствайте как фината енергия се променя. Вероятно трябва да опитате това няколко пъти, но не се безпокойте, накрая ще я почувствате. Можете да поставите ръката си на около 10 см над тялото и бавно да движите дланта си към него. Колкото повече пъти правите това, толкова повече ще започнете да усещате фината енергия около тялото. Може да забележите, че определени части от тялото ви се струват по-плътни от други. Някои може да изглеждат, сякаш имат повече енергия, поради няколко причини. Възможно е да има остатъци от старо нараняване. Когато в тялото има нараняване, то не само повлиява на физическото тяло, но и на ефирното. Следователно, обикновено има някакъв вид индикация за него, като най-често енергията е по-концентрирана. Друга причина за концентриране на енергия в определени части на тялото може да бъде здравословното състояние. Както споменах по-рано, преобладаващото здравословно състояние се отпечатва в ефирното тяло, а енергията около него обикновено е по-плътна и цветът й е по-различен, отколкото на останалата част от аурата.

ЕНЕРГИЙНИ ЦЕНТРОВЕ

Когато развивате парапсихичните си способности, важно е да познавате седемте главни енергийни центъра. Те са известни като чакри, санскритска дума, която означава “енергийно колело”. Тези седем главни чакри са разположени на границата на ефирното тяло и са врата, или вход, към астралната енергия. Ефирното тяло, или двойник, както понякога се нарича, е енергийно тяло, което обгръща физическо. То е негово точно копие. Това тяло най-точно отразява физическото състояние. Всяка негова чакра е различна по вид и цвят, вибрира или се върти със собствена скорост и изпраща енергия – духовна, умствена, емоционална или физическа – до нивото, което й съответства.

Коренна чакра

Тя е разположена в основата на гръбначния стълб и е известна като място на жизнената ни сила. На физическо ниво тя се свързва с гръбначния стълб, надбъбречните жлези, бъбреците и дебелото черво. Тя е червена на цвят и представя инстинкта ни за оцеляване – силен физически капацитет и жизненост. Използва се за установяване на енергията обратно в тялото. Също така чрез нея се изтегля космическа енергия от Земята, за да се витализират другите чакри.

Чакра на слънчевия сплит

Известна е още като свещена чакра и се намира на 5 см под пъпа. Това е мястото на цялата интуиция и на парапсихичната чувствителност. Известна е като център на чувствата – място, където се съхраняват всички сурови емоции. Тъй като този център основно е на чувствено ниво, ясноусещането и психометрията са свързани с тази област. На физическо ниво тази чакра е свързана с половите органи, с далака и с жлъчката. Цветът е оранжев.

Чакра на далака

Третият център е разположен над пъпа в областта на далака. На това ниво суровите емоции се издигат до една фина вибрация. Това е центърът на нашите чувства, желания и самостоятелност. Тази област влияе на храносмилането и на стомаха, на панкреаса, надбъбречните жлези, черния дроб и жлъчния мехур. На физическо ниво тя е връзката със сребърната нишка и ни помага за астралните пътувания. Сребърната нишка е концентрация на енергия, която свързва ефирното с физическото тяло. Ясновидците я виждат като обагрена в сребристобял цвят. Нощем, когато спим, ние напускаме физическото тяло и пътуваме на големи разстояния в астралния свят. Способни сме да направим това, защото ефирното ни тяло, онова, което пътува, е свързано с физическото чрез тази нишка на живота. Когато настъпи действителна физическа смърт, сребристата нишка се къса и ефирното тяло се освобождава. Чакрата на далака обикновено има жълт цвят.

Сърдечна чакра

Разположена е в средата на гръдния кош между плешките и е място на безусловната любов. Тук се усещат висши духовни чувства като състрадание, вяра, умения да получаваме и да даваме и желание да се служи на хората. Тя е свързана и със състоянието на транс и с усещането на присъствието на същества от духовния свят. На физическо ниво тя се свързва със сърцето, с тимусната жлеза и с кръвообращението. Зеленото е цветът на този център.

Чакра на гърлото

Когато се развие този център, той се използва за ясночуване – за долавяне на звуци от духовния свят. Човек действително може да чуе физическото звучене на гласовете на духовете или техните мисли сякаш слуша говора им. Тази чакра заедно със сърдечната чакра работи при състояние на транс. При медиумите връзки чакрата на гърлото, заедно с тези на далака и на слънчевия сплит, помага при чуването на гласове и при създаването на канали за връзка с духовния свят. Този център е източник на всички творчески изяви. Във физическото тяло той пряко влияе върху щитовидната жлеза, хипоталамуса, гърлото и устата. Когато отваряте този център, медитирате върху синия цвят.

Чакра на третото око

Това вероятно е най-известната на хората чакра. Този важен център е разположен в средата на челото. Когато се развивате на парапсихично ниво, той се използва при ясновиждането. Когато е отворен, ние можем да виждаме аури, образи във всички форми и цветове и духове. Във физическото тяло е свързан с ушите, хипофизата, епифизата и носа. Цветът, който съответства на тази чакра, е индиго.

Теменна чакра

Седмият център се намира отгоре на главата. Той е вратата към по-висшите, или космически, сили. Когато е развит, може да се използва, за да влияем върху другите чакри и да внесем най-висшите духовни истини в цялостната ни парапсихична работа. Това е място на молитви, защита, мистицизъм и просветление. Медитирайте върху красив виолетов цвят, който съответства на тази чакра. Тя влияе върху мозъчната кора и централната нервна система на физическото тяло.

ТЪРПЕНИЕ

За да можем да се усъвършенстваме благодарение на нашите преживявания, ние трябва да си дадем необходимото количество време за развитие, защото както всичко останало, така и творческата енергия има свой ритъм. В много случаи, особено в сферата на паранормалното, няма часовник, който да отмерва нашия прогрес. Едно от най-важните средства е търпението. У нас се заражда нещо ново – една част, която е спала в продължение на много, много години. Миналото е било изпълнено с различни вярвания, поведение и емоционално заредени изживявания и ние трябва да си прекопаем път през тях, за да се върнем обратно към истината и към нейния безкраен източник. Говоря за онази част от детето у нас, която сме затворили, когато сме били на шест или на седем години и когато невинността е била заместена от практическото мислене. В тази работа, колкото повече използваме практическия си ум, толкова по-малък ще бъде прогресът ни. Когато хабим прекалено много сили, за да анализираме всяка мисъл или послание, ние оставяме малко от тази безценна енергия за действителна парапсихична и духовна работа. Прогресът изисква време.

Когато сте изпълнени с търпение и дисциплина, вие ще видите промените. Бъдете внимателни към себе си и се радвайте на всяка малка парапсихична проява, която осъзнавате. Наслаждавайте се на вълнението. Не се отчайвайте, ако резултатите не са такива, каквито очаквате. Духовните ви водачи и приятели знаят, че се опитвате, и ще направят всичко, което е по силите им, за да ви помогнат. Запомнете, че сте навлезли в тази работа със стари предразсъдъци и на духовете им е необходимо време, за да променят ума ви и да събудят чувствителността ви. Бъдете търпеливи!

ОТВОРЕН УМ

Когато влизате в духовния свят, вие се запознавате с една действителност, която повечето хора не вярват, че съществува. Много от тях са се отказали от чувствата си преди години с надеждата, че това поведение ще им помогне да оцелеят в емоционалната пещ на физическия свят.

Всеки ден ние преживяваме неща, които не могат да бъдат обяснени. Някои ги наричат тези съвпадения, инциденти или най-обикновен късмет. Такова нещо няма! Когато сме искрени със себе си и излъчваме мисли за нашите нужди и желания, често онова, за което сме настоятелни в мислите си, идва в нашия живот. Сблъскваме се с такива ситуации, които ни помагат да учим и да израстваме. По време на сеансите казвам на моите клиенти да се освободят от предубежденията и очакванията за това, какво ще се случи. По този начин те ще бъдат готови за всички възможности. С отворен ум можем да проникнем в идеите и изявите, които сме пренебрегвали или изобщо не сме забелязвали.

ОБЩИ УСИЛИЯ

Вие не вършите тази работа сами, а действате заедно с тези, които са в света на духовете. Както казах по-рано, вие вършите вашия дял, а духовете – техния дял от работата. Когато искате да се свържете със света на духовете, трябва да знаете, че тези, които са там, имат свободна воля. Ако изберат да дойдат, те ще работят с енергийните вибрации и ще се концентрират върху предаването на послание. Но те могат и да не искат. Ако изберат да работят с вас, те трябва да разберат какво се опитвате да им кажете. Това, че са преминали от другата страна не означава, че веднага са усвоили механизмите на духовното общуване. Вие трябва да им кажете как искате да комуникират. Кажете им по какъв начин да ви предадат съобщение. Например, ако искате да разберете дали енергията, която идва, е на мъж или жена, помолете ги да ви подскажат своя пол. Второ, ако искате да знаете дали говорите с майка или баща, трябва да установите система за комуникация и да обясните как работи тя, за да могат духовете да я възприемат.

Ще ви дам пример с начина, по който работя аз. Ако общувам с бащата или с член от неговото семейство, аз поканвам духа да застане от лявата страна на човека. Ако той е от семейството на майката, му казвам да застане от дясната страна на човека, на когото правя разчитане. Ако духът е дете, аз го моля да застане отпред, а ако е баба или дядо – да застане зад питащия. По този начин съм създал ясна система, която духовете могат да използват.

Освен това, ако не ги чувате, вие трябва да им изпратите по телепатичен път молбата си да говорят по-високо. Духовете не винаги осъзнават различните честоти, към които трябва да се приспособят, за да могат да бъдат чути. Вие трябва да им подскажете това.

Често хората виждат, че обръщам главата си и говоря на празното пространство: “Да, чух това.” или “Не, повторете”. Това е моят начин да информирам духовете за нашата комуникация. Така че, разбирате, трябва да установите свои правила, основани на взаимните усилия и доверието.

Колко често трябва да се свързвам с духовете? Безпокоя ли ги? Много хора са ми задавали тези въпроси и аз само ще повторя онова, което съм споменавал по-рано. Вашето семейство и приятели, които са преминали към друго състояние на съзнание, не са ви забравили. Вие можете да общувате с тях по-лесно, отколкото когато са били на Земята. Те знаят повече за вашия духовен път и мотивация, отколкото когато са били живи. Те се настройват на честотата на вашите вибрации и ви наблюдават много често. В същото време, един дух дори и да бъде извикан, това не означава, че той ще зареже всичко, за да осъществи контакта си с вас. Те имат свободна воля и ще я използват, както намерят за добре, както са правили и на Земята.

Както вие всеки ден ходите на работа и извършвате определени дейности, за да поддържате живота си тук, на тази планета, така и когато членове на вашето семейство или приятели починат, те също изпълват своето съществуване с работа и се трудят, за да се усъвършенстват духовно. Когато ги викате със своите мисли, те ви чуват ясно и силно. Затова, ако вие непрекъснато искате да контактувате с тях, това ще бъде същото като да седите на бюрото си и телефонът непрекъснато да звъни. Така ще ви бъде трудно да си вършите работата. Разбира се, вие можете да ги викате от време на време и това е съвсем естествено, но нека това желание не ви обсебва, защото по този начин не само ще задържате техния прогрес, но и ще пречите на работата, която имате да свършите на Земята.

ЛЮБОВ

Вие сте на тази земя, за да усвоите основни уроци за любовта и за отговорността към себе си и към другите. Тези уроци се вплетени в ежедневието. Всеки път, когато започнете да работите с един дух, трябва да сте изпълнени с любов. Не трябва да изпитвате алчност или необходимост от себедоказване. В духовната работа няма място за егото. Не казвам, че за да бъдем духовни личности, трябва изцяло да се освободим от него. То е важно, за да можем да си свършим работата. Но човек никога не бива да му позволява да застане над любовта. Колкото повече навлизате в тази работа, толкова по-ясно ще започнете да осъзнавате дори и най-малкия акт на любов като значим.

НАЧИНИ ЗА РАЗВИТИЕ

Медитация

За да повишите своята чувствителност и вътрешно осъзнаване на духовния свят, вие трябва да започнете редовно да медитирате. Вашето желание за развитие ще определи количеството време, което трябва да прекарвате в медитация. Ако сега започвате, бих ви препоръчал да го правите поне два пъти в седмицата. Създайте си навик да медитирате в определен ден и час. По този начин вие не само се учите на дисциплина, но и позволявате на духовния свят да разбере кога е вашето време за духовна практика и развитие. Продължителността на медитацията варира. Ако можете, опитайте да издържите поне петнадесет минути първия път, като бавно напредвате до тридесет минути и след това постепенно до четиридесет и пет минути. Но не се чувствайте притиснати да спазвате точно определеното време. Продължителността накрая ще бъде определена от духовете, а не от вас.

В следващата глава съм включил подробно описание на различните техники, които можете да използвате. Няма правилен и грешен начин да се медитира. Идеята, която стои зад това действие, е да се отпуснете. Вие копнеете да се докоснете до вътрешния си свят и да станете по-чувствителни към него.

Кръг за развитие

Много хора, които желаят да развият медиумните си дарби, обикновено откриват, че това става по-бързо и по-лесно, ако към собствените си медитации добавят и медитации в така наречения кръг за развитие. Кръгът за развитие се прави от двама или повече човека, които се събират всяка седмица по едно и също време и развиват медиумната енергия на участниците в него.

Обикновено той се състои от едни и същи участници, които се събират в определен час и в определен ден от седмицата. Важно е енергията на членовете на групата да бъде хармонична. Не трябва да има конфликти или проблеми с егото. В противен случай това ще окаже отрицателно въздействие върху развитието на групата и ще възпрепятства достигането до най-висшите духовни учения, достъпни за групата. Вие винаги ще привличате към вашата група онези духовни същества, които работят добре при създадената вибрация. Да бъдеш член на група е ангажимент и вие не трябва да се включвате, ако нямате желание да пожертвате поне един или два часа по едно и също време всяка седмица. Причината е доста проста: за да се усъвършенстват и за да станат по-чувствителни членовете от групата, светът на духовете отделя време, за да се настрои на честотата на груповата енергия и за да помогне за нейното укрепване. Идеята е да се строи над основите всяка седмица, а не непрекъснато да се преправя онова, което е сторено.

Когато се прави кръг, трябва да бъде избран водач на групата. Това обикновено е някой, който има известен опит с парапсихичното развитие. В началото на сеанса се изрича молитва, за да се поздравят с добре дошли духовете-водачи и приятелите, които присъстват на срещата, и да ги помолим за тяхната помощ и защита. За допълнителна защита в края на молитвата аз моля всички участници да си представят бялата светлина на любовта около кръга и в стаята.

След молитвата групата може да иска да послуша духовна или възвишена музика като допълнителен източник на енергия. Духовете също използват този вид музика. В този момент някои групи започват дискусии. Аз ви съветвам да ограничите разговорите до минимум, тъй като по този начин отнемате от времето, през което духовете могат да ви помогнат в работата за усъвършенстване.

Преди началото на сеанса всички участници трябва да решат към кого от групата да насочат енергията си. Възможно е само един от тях да притежава способности на медиум и групата може да иска да работи заедно за по-нататъшно развиване на неговата чувствителност. Когато няколко члена на групата притежават способности на медиуми, важно е да разпределяте енергията между тях по равно. Ето тук е ролята на лидера. Той трябва да следи за времето и да определя кога енергията на групата трябва да се насочи към друг член. Идеята е да се съсредоточи към този човек цялата умствена енергия, която е бяла на цвят – цветът, който представя Христовата светлина на любовта.

Докато седите в кръга, може да започнете да чувствате хлад около долните части на тялото си. Това обикновено е настройването на духовете към енергията в стаята. Също така може да започнете да виждате дребни знаци и символи с вашето трето око. Тези образи могат да избликват в съзнанието ви като различни форми – кръгове, квадрати, цветни светлини, сцени, предмети, лица и по-рядко форми в пространството. Много пъти тези образи са подобни на онези, които виждаме по време на сън. Не гледайте на тях като на безсмислици, тъй като те могат да означават нещо за някой друг в групата. Опитвайте се колкото е възможно по-добре да запомните всичко, което виждате, чувствате и чувате. Макар че може да не е по силите ви да разтълкувате информацията, вие вероятно ще бъдете много изненадани като видите, че голяма част от нея има значение за другите членове. Възможно е някой в групата да започне да изпитва странно усещане около главата или в областта на гърдите. За мен това чувство прилича на паяжина. Искам да повторя отново, че това означава, че духовете работят с вашата енергия. Това е предимно ектоплазмената аура около вас. Тази ектоплазма се развива все повече и повече всеки път, когато групата е заедно. Тя обикновено преобладава, когато някой в групата има физическа медиумна дарба. Духовете укрепват тази енергия около него и често другите могат да започнат да чуват потропвания или почуквания, докато съществата от духовния свят проверяват енергията на индивида.

Когато дойде време за приключване на сеанса, лидерът съобщава на останалите, че те бавно трябва да се върнат към осъзнаване на техните физически тела. Когато всички са се завърнали благополучно – много е важно да се изчака, докато те не го сторят – лидерът произнася заключителна молитва, в която благодари на помощниците от духовния свят. Аз обикновено изпращам чувства на любов и светлина към по-малко щастливите хора в света. Когато молитвата свърши, е време всеки в групата да сподели с другите членове изживяванията си – всякакви чувства, послания или знаци, които са получени по време на сеанса.

ОСНОВНИ ПАРАПСИХИЧНИ УПРАЖНЕНИЯ

Успехът в света на духовете се измерва чрез индивидуалната чувствителност. Работете или като медитирате самостоятелно, или в кръг. И двата начина ще ви подготвят да чувствате и може би да виждате и чувате духовете.

Идва момент, когато сте готови да приложите на практика своите парапсихични и духовни способности. Както споменах на различни места в тази книга, всичко е енергия. След подготовката вие можете да започнете да използвате тази енергия и да научите какво можете да почувствате по този начин. Предлагам ви начини да изпробвате своите способности.

Психометрия

Психометрията е способност да се чувства историята на един предмет или на човека, на когото е принадлежал той, чрез излъчваната енергия от обекта. Психометрията може да бъде използвана при хора, които са преминали в отвъдния свят, или за живи на физическо ниво индивиди. Първо, разбира се, трябвала преминете в медитативно състояние или в лек транс, така че да сте напълно релаксирани. След това вземете предмета в лявата си ръка и веднага трябва да почувствате енергията му. Може да получите усещане за физическите характеристики и за външния вид на притежателя на този предмет. Възможно е да изпитате чувства на емоционална основа. Не забравяйте, че психометрията може да бъде практикувана с всякакъв предмет, включително и със снимки. По този начин вие имате възможност да получите усещания не само за живите хора, но и послания от света на духовете. Още веднъж искам да напомня, че не бива да мислите за онова, което чувствате, за да не повлиявате върху информацията. Изразете точно онова, което изпитвате.

Автоматично писане

Автоматичното писане е упражнение, което се използва конкретно от онези, които желаят да се свържат с водачите си и с любимите хора от духовния свят. За да започнете, е необходимо да сте в напълно медитативно състояние. Също така трябва да изпратите по телепатичен път послание до духа, с който искате да се свържете, за точното място и време, когато ще се занимавате с тази работа. С други думи, трябва да си уговорите среща със света на духовете. Когато дойде определеният момент, е необходимо да се отпуснете. Не забравяйте, че трябва да бъдете в стая, където нищо не ви отвлича вниманието. След това седнете изправени и поставете на масата пред себе си бележник и химикалка. Леко хванете химикалката и я дръжте с писец, опрян на листа. Не мислете за това, какво трябва да пишете. Когато почувствате промяна в енергията на ръката си или около вашето тяло, започнете да задавате въпроси на духа. Най-вероятно ще почувствате силно желание да започнете да пишете, така че, направете го. Отново искам да повторя, че не трябва да мислите за това какво пишете. Добра идея е да не поглеждате към листа, докато не свършите. Когато почувствате, че енергията ви е напуснала, оставете химикалката и прочетете онова, което ви е съобщил вашият приятел от духовния свят. Може да бъдете изненадани от информацията, която сте получили.

Сънища

Много хора са ме питали дали могат да се свържат с покойниците посредством сънищата. Моят отговор без колебание е ДА! Духовното тяло напуска физическото тяло всяка нощ, когато заспим. Физическото тяло е изпълнено с космическа енергия. Духовното тяло – също, само че на по-високо ниво. По време на сън ние сме много податливи на впечатления от духовния свят, защото са изключени съзнанието и умът ни. С други думи, по-голяма част от съзнанието, което ни контролира, е в покой, а също и логическото ни мислене. Следователно, ние сме по-леснодостъпни за посланията. С духовното си тяло можем да видим своите любими същества и водачи, както и да предскажем бъдещи събития или дори да видим минали животи. Това също така е времето, когато нашето духовно семейство контактува с нас. Тъй като сме по-близо до духовните нива по време на сън, тогава е много по-лесно да комуникираме с онези, които са починали. Както казах в предишната глава, най-лесният начин да стигнеш до духовния свят по време на сън е да си мислиш за него преди заспиване. Много от клиентите ми са използвали този метод с успех. Но много от нас не си спомнят своите посещения в отвъдното, или пък си спомнят само отделни части. Обикновено сънищата ни изглеждат напълно безсмислени. Необходима е практика и дисциплина, за да се научи човек да си спомня своите съновидения.

Има някои начини, които могат да ви улеснят. Един от тях е да държите касетофон до леглото си и веднага, след като се събудите, да записвате впечатленията си, сцените и чувствата от своите сънища. Може също така да ги записвате на лист, но повечето хора намират този метод за по-труден и не след дълго се отказват. Ако ви стане навик да записвате сънищата си, ще бъдете впечатлени от това, колко по-добре си ги спомняте.

Видения

Много хора казват, че са виждали любимите си покойници да стоят в стаята им до леглото или на любимия си стол във всекидневната. Когато сте по-възприемчиви и умът ви не е блокиран, много е възможно наистина да ги видите.

Направете споразумение

Друг начин да се свържете със света на духовете е просто да помолите своя дух-приятел да се появи в определен момент от деня. Обяснете му, че искате доказателство за неговото съществуване, като му кажете какво желаете да направи. Например една клиентка, чиито син беше починал, го молела всяка нощ: Искам да ми изпратиш знак, че си тук. Нека уличната лампа мигне веднъж, ако твоят отговор е “да” и два пъти, ако отговорът е “не”. След два месеца непрекъснато повтаряне на тази молба, тя получила отговор точно по начина, по който поискала. Този метод може да не се окаже успешен за всеки, който опитва. Очевидно клиентката ми и нейният син от духовния свят са били твърдо решени да се свържат един с друг и резултатът е бил успешен. По-лесно е, когато помолиш духовете да демонстрират присъствието си като изпълнят малки задачи. Не ги карайте да местят предмети, да отварят врати или да пеят. Измислете нещо лесно! Ние сме открили, че благодарение на своята енергия, най-лесният начин за духовете да покажат присъствието си е като използват електричеството. Те могат да му влияят по различен начин. Много от тях са в състояние да въздействат на електричеството чрез протоните и електроните и резултатът е промяна в работата на различните електроуреди в къщата. Това обикновено има успех, когато покойният е бил силно емоционален човек. Емоционалната енергия може да се използва като проводник.

РЕЗУЛТАТИ

Ето няколко начина, по които духовете дават възможност на своите любими същества да разберат без помощта на медиум, че те са около тях.

Светлини Много често можете да видите примигване на светлините в стаята или как нова електрическа крушка гръмва мигновено. Духовете показват присъствието си чрез осветителните тела, обикновено когато прекарват доста време около вас или когато знаят, че това е начинът да привлекат вниманието ви.

Телевизори Духовете са известни с това, че могат сериозно да повлияят върху образа на телевизионния екран. Има случаи, когато на екрана се появява лицето на духа или телевизорът се включва и изключва от само себе си в необичайно време през деня.

Радио Много радиочасовници, които се намират до леглото, се включват по различно време. Понякога това става в час, който е важен за починалия за човек. Много пъти радиото се включва, когато в ефира звучи особено значима песен.

Музика . Често духовете успяват да ви внушат определена песен или вие може да започнете да мислите за тях, когато дадена песен звучи по радиото.

Часовници Твърди се, че часовниците често спират в момента, когато любимият човек е починал, или пък спират да работят без очевидна причина.

Телефони и телефонни секретари След като някой почине, възможно е телефонът да позвъни, а от другата страна да няма никой. Или пък може наистина да чуете гласа на духа. В някои случаи този глас се записва на телефонния секретар.

Електроуреди Известно е, че електрическите уреди могат да спират и да започват да работят по различно време, когато никой не е около тях. Това е друг начин, по който духовете се опитват да привлекат вниманието ви. Струва ми се, че това се случва доста често, особено ако духът е готвил много или е прекарвал по-голямата част от времето си в кухнята, когато е бил жив.

Компютри Феноменът на електронния глас стана доста популярен през изминалите няколко месеца. Духовете не само че използват телефоните и телефонните секретари, но също така се появяват и върху екраните на компютрите. За подобни явления няма никаква друга причина, освен тази, че духът иска да убеди любимите си хора, че наистина е жив. Възможно е той да е имал и интерес към компютрите

ДРУГИ ЗНАЦИ

• Аромати. Много често срещан знак е веднага след смъртта и няколко месеца след това да се чувства определена миризма. Внезапно човек усеща лек аромат на пура, на рози или на познат парфюм. Тези аромати определено се свързват с онези хора, с които сме се разделили. Например майката на даден човек може да е използвала определен парфюм и той неочаквано да изпълни стаята. Същото се отнася и за миризмата на цигари, ако любимият човек е бил пушач. Тези аромати са начин, по който духовете на любимите хора ни показват, че са около нас.

• Подаръци. Духовете изпращат много подаръци и материални неща, но ние не разбираме от кого ги получаваме. Много пъти по време на сеанс идва дух, който казва: “Надявам се, че ти хареса златното колие, което ти купих миналата седмица” Клиентът поглежда вцепенен и пита: “За какво говориш?” Аз обяснявам, че един дух може да ни внуши да купим определени неща. Ето някои начини, по които духовете се намесват в живота: например, когато изневиделица получим букет рози или когато си купим къща без почти никакви проблеми по сделката, или ако внезапно получим работата, която желаем. Това са знаци, че нашите любими същества са с нас и искат да ни помагат.

• Животни. Животните често биват използвани от духовете. Много пъти духовете въздействат на птица или на малко животинче да дойде при нас и да привлече вниманието ни по някакъв начин. Това е още един знак за тяхната близост. Една моя добра приятелка почина през февруари. Заминах за Ню Йорк, който беше затрупан под половин метър сняг, за да посетя нейната крипта. Трудно ми беше да я открия и се лутах напред-назад, когато внезапно един камион спря и шофьорът излезе от него. “Вие стоите точно пред него”, каза той. Аз му благодарих, а той се върна при камиона си и потегли. Помислих си, че е странно да се е появил в най-подходящия момент. След като тръгна, аз погледнах към гроба на приятелката ми и близо до него видях една сойка в ярко син цвят, която стоеше на един клон. Повтарям, че беше много студено и всичко беше покрито със сняг. В този момент не ми се стори странно, докато по-късно след обяд не посетих нейния съпруг, Джак, в техния дом. Когато влязох, първите думи на Джак бяха: “Ако искаш нещо от Кони, можеш да го вземеш.” Аз погледах надясно и там на един рафт стоеше стъклена синя птица, която се взираше в мен.