Докосване до небесата

Духовно пътуване през живота и смъртта

Джеймс Ван Прааг

Джеймс Ван Прааг се е докоснал до живота на милиони хора, благодарение на необикновената си дарба да общува с отвъдния свят. В „Разговори с небесата“, неговият всепризнат бестселър №1 на вестник “Ню Йорк Таймс”, той предава посланието, че смъртта не е краят, че обичаните от нас покойници са част от ежедневния ни живот и че един ден ще се свържем с тях отново в небесните си домове. Сега, в новата си книга, Ван Прааг разширява това окуражително и възвисяващо послание. „Докосване до небесата“ е вдъхновяващ и ободряващ пътеводител, който ще ни помогне да станем “духовни същества” като се обърнем към дълбините си, за да открием своя собствен глас Божи – глас, който, веднъж осъзнат, изпълва живота ни със сила, радост и любов.

Ван Прааг ни учи, че у всеки от нас се крие божествена искра – душата – за която забравяме, когато се поддадем на условностите и илюзиите на материалния свят. Наситена с “енергията на Божията сила”, безсмъртната душа носи не само мъдростта на безкрая, но и цялото ни “духовно наследство” – нашите мисли, действия и желания – през вечността. За да живеем пълноценно, трябва да развием “усет за душата”, силна връзка с духовната сърцевина, която е квинтесенция на нашата същност. В „Докосване до небесата“ Ван Прааг ни повежда на духовно пътешествие през времето, основано на работата му като виден медиум, за да разкрие какво се случва след смъртта, какъв е духовният свят, как душата избира да се прероди и действителния процес на прераждане.

Уроците на света отвъд смъртта ни показват също как духовните ни енергии могат да бъдат блокирани от отрицателни емоции като вина и страх. Ван Прааг споделя с нас вълнуващи истории за комуникация след смъртта: за жена, която уталожва чувството на вина на дъщеря си като нарича нейното “милостиво убийство” проява на любов; за сестра, която се свързва отново с еднояйчната си близначка, за да чуе любящи и насърчителни думи; за брат, който разкрива, че СПИН не е Божие наказание; за баща, който от отвъдното моли своето семейство да му прости; за майка, която жертва собствения си живот за благото на своя син… Тези и други истински случаи ни показват, че дори белезите от болезнените емоционални рани могат да изчезнат и че когато придобием подходящата нагласа, можем да преоткрием собствената си духовна природа и да постигнем самосъзнаване, любов и уважение към себе си.

Ван Прааг ни предлага също упражнения и медитации, които ще ни помогнат да запазим равновесие, и разкрива пътищата за подпомагане на духовното израстване за нас и нашите деца. Мъдра, съчувствена и любяща, „Докосване до небесата“ е честване на собствената ни Божественост.

Прочут с предаването на послания и разговори между различните светове, Джеймс Ван Прааг пътува по света и разпространява познанието за живота след смъртта като изнася лекции, организира демонстрации и провежда духовни пътувания. Той е създател на серия от касети за медитация и видеофилми с инструкции за развитието на личните интуитивни умения. Ван Прааг живее в южна Калифорния.

На Реджина, моята майка, чиито очи ми показаха красотата на рая; чиито думи ме научиха на езика на ангелите; чиито песни ми разкриха музиката на божествените хорове и чиято любов ме доближи до лицето на Бога.

БЛАГОДАРНОСТИ

Тази книга можеше никога да не се реализира без сътрудничеството, вдъхновението и усилията на следните мили души, които дадоха толкова много от себе си, за да ми помогнат да пробия тъмнината, като осветя тези страници със златната небесна светлина.

За хилядите хора по целия свят, които ми писаха с думи на подкрепа и болка, тази книга е моят отговор към всеки един от тях. Надявам се, че нейните страници ще ободрят сърцата ви и ще ви дадат покоя и подкрепата на познанието, че ние сме духове, а духът никога не умира. Дано всички ваши страхове и разочарования се превърнат в смелост и сила.

На хората, чиито истории са описани в тази книга, благодаря за това, че споделиха своите съкровени преживявания. Бих искал чрез вашите увековечени мъки и страдания и други да бъдат докоснати от същата изцеляваща сила на духа.

И специално на…

Линда Каруин Томкин, която наистина даде криле на думите ми и мастило на перото ми. Благодаря на Бога, че ми прати такъв изкусен ангел.

Брайън Престън – твоята любов, подкрепа и търпение ме научиха на ценните уроци на споделянето. Благодаря ти, че винаги намираше време да си до мен с нежна усмивка, подкрепяща ръка и блага дума.

Брайън Л. Уайс, чието приятелство и подкрепа са с мен от цяла вечност. Благодаря ти, че ми помогна да разкрия истината, въпреки онези, които използваха невежеството и страха, за да я отрекат. Очаквам с нетърпение да обсъдим сложните ребуси на живота по време на следващата ни закуска в осем и половина.

Майкъл Дж. Тамура – благодаря ти, че ми помогна да открия липсващите части с многобройни “настройки“. Ти си истинско вдъхновение.

Джоузеф Скиън – истински ценя твоето приятелство, честност и доверие. Благодаря ти, че повярва в моята мисия и ме придружи в пътуването ми с ролкови кънки към небето.

Рон Ойър – светът навън е голям… Благодаря ти, че разкри неговата красота и великолепие на толкова много хора. Невероятните места, които сподели с нас, са точно толкова свети, колкото и самият ти.

Скот Швимер – вечно ще ценя вълшебните ти очи, които винаги бдят над мен. Държа на твоята честност, лоялност и приятелство като на скъпоценни съкровища.

На Сюзан, Карън, Керъл, Дженифър, Хелън, Боб и всички останали в ICM, благодаря за вашия професионализъм в грижата за всеки детайл.

На Филис, Никол и всички в PR с Призвание – никой не работи така усилено! Вашата всеотдайност, приятелство и смях внесоха радост в живота ми.

Благодаря и на всички в издателство Дътън за това, че ми предоставиха възможността да отворя сърцата и умовете на толкова много хора. Тези дарове са неизмеримо по-големи от земните.

И на всички мои истински приятели, които бяха до мен, без да искат нищо друго, освен приятелството ми, благодаря, че не позволихте на светлините на прожекторите да заслепят възприятията ви и за това, че имахте силата и смелостта да се изкачите до следващото стъпало.

СЪДЪРЖАНИЕ

Предговор

Част I ПЪТУВАНЕТО

1. В началото

2. Пробуждане на ума ви

3. Опознайте себе си

4. Смъртта – пътят към къщи

5. Духовният свят

6. Развиващият се дух

7. Завръщане на Земята

Част II ДУХЪТ ГОВОРИ

8. Очаквания

9. Вина

10. Страх

11. Прошка

12. Любов

Част III ПРОБУЖДАНЕТО

13. Припомняне на истинската ви същност

14. Да ръководим нашите деца

15. Ключове към по-възвишен живот

Библиография

ПРЕДГОВОР

С въздишка днес ще ви разкажа:

отдавна някога, отдавна

пътеки две се врязваха в гората.

И аз поех по таз,

що беше непозната,

и всичко вече бе различно.

Робърт Фрост

Непознатата пътека

Започнах своето духовно пътуване в началото на осемдесетте години и по онова време нямах представа какво ще науча или как бих могъл да използвам новооткритите си възприятия във всекидневния живот. Никога не бях планирал да се преместя в Лос Анджелис, нито да правя кариера като медиум. Но когато вратата се отвори широко към духовния свят и минах през нея, почувствах, че Вселената ме бе призовала към съдбата ми. Скоро осъзнах, че талантът ми на медиум трябва да служи на хората. Знаех, че ако осъзнаем и разберем, че в момента на смъртта ще пожънем реколтата на земните си мисли и дела, това може да промени живота ни завинаги. Бях твърдо решен да преодолея пропастта между физическия и духовния свят като предам получените познания за по-извисено духовно съществуване. Чувствах, че ако хората могат да се учат от онези, които са отвъд и се отнасят с достойнство и уважение към себе си и към другите, докато са на Земята, човешките сърца биха се пробудили за добротата и човечеството би се освободило от толкова много страдания.

Разбира се, аз не съм първият, който се наема с тази задача. Преди мен е имало мнозина и мнозина ще ме последват. Отнасям се с уважение към всеки един от тези пионери. Понякога е необходима голяма жертвоготовност, за да имаш смелостта да тръгнеш срещу закостенелите възгледи на обществото и да представиш идеи, които реално застрашават твърдо установените научни, религиозни и политически парадигми. Бях благословен в своята работа, защото потенциалът да лекувам другите и да пробуждам умовете за по-висшите истини е далеч по-значим от всяка жертва от моя страна. Искрено вярвам, че ако всеки от нас се отвори към духовната си природа, предразсъдъците и безразличието, характерни за нашия на чин на мислене, могат да бъдат заменени от любов и взаимно уважение. Вместо да се противопоставяме един на друг, можем да отчитаме разликите между нас със съзнанието, че сме духовни същества, които споделят общо физическо битие.

Духовното просветление не може да бъде постигнато с махването на магическа пръчица, посещаването на курс или дори прочитането на книга. То не може да се реализира и в съответствие с план или график. Всяка душа стига до своя собствена истина по личен, уникален начин и в подходящия момент. Душите ни не могат да бъдат принудени да израснат, но подобно на цветята, духовната ни същност може да бъде наторявана и подхранвана, докато напъпи и разцъфне.

Точно както зората ни предлага палитра от цветове и внася уникалност и свежест във всеки нов ден, така всеки от нас може да навлиза в новия ден с чисто сърце. Всяка нова зора ни дава възможност да копнеем, откриваме, растем, учим и служим. Всеки ден ни дарява шанса да опознаваме други хора, нови идеи, различни ситуации и разнообразни събития. Докато признаваме тези богати преживявания и участваме в тях, независимо дали са ведри или мъчителни, ние можем да преминаваме през циклите на живота с по-широки виждания за мъгливите вчерашни дни и с определени очаквания за утрешните. С всяка зора можем да правим поредната крачка към осъзнаването на собствената си божественост.

Написах тази книга като продължение на моето първо произведение, Разговори с небесата. След неговото публикуване имах многобройни телевизионни изяви и бях засипан от молби за информация за духовния свят. Тъй като вече не провеждам индивидуални сеанси или консултации, предназначението на тази книга е да бъде помагало за всички – онези, които вече са поели по духовния път, и онези, за които духовните идеи са нови. На хората, които вече са поели по духовния път, тя ще предложи полезни крайпътни камъни и знаци. Надявам се, че тя ще помогне на тези, които се отправят към непознат свят, да отворят сърцата и умовете си към възможностите за вечен живот, прогласени от онези, които споделят с нас своите дълбоки прозрения и любов от отвъдното.

Днес изгрява нова зора и вие правите своята следваща стъпка в пътуването навътре към вечната душа. В душата – точно във вас – се крие един цял нов свят на изцеляване и надежда, на близост и истина. За да го достигнете, трябва да поемете по не толкова oтъпкания път, който обаче води към собствената идентичност, независимост и сила – към величието, което се крие у самите вас. С всяка следваща стъпка вие напредвате по пътя към докосването до Небесата.

Част I

ПЪТУВАНЕТО

1

В НАЧАЛОТО

О, корабът, безсмъртният кораб!

Отплувай с кораба!

Корабът на тялото, корабът на душата,

пътуващ, пътуващ, пътуващ.

Уолт Уитман Зад корабния рул

“Откъде идвам?” Колко пъти сте се замисляли за своето съществуване? Открили ли сте задоволително обяснение на въпросите си? От древността до наши дни философи, учени, ученици и религиозни водачи се опитват да дадат задоволителен отговор на въпросите на съществуването. В продължение на векове поклонници са пропътували хиляди мили през коварни заснежени планини, за да се срещнат със свещен лама с надеждата да научат тайните на живота. Други са търсили смисъла в галактиките или в лабораторията. Днес много от нас дирят такива отговори в църкви, синагоги и джамии и разчитат на свещеници и равини за получаването на тези прозрения.

И въпреки това аз вярвам, че отговорите се крият у всеки един от нас, в тази невидима, неопределена наша част, наречена душа. Душата е духовната ни сърцевина, божествената искра в нас, която е била, е, и винаги ще бъде. Тя е пропътувала Вселената надлъж и нашир през вечността и е записала уроците на безкрайното съществуване. Тя е квинтесенция на нашата същност.

За съжаление малцина знаят как да се потопят в светлината, която гори така ярко у нас. Нима сме могли да забравим нещо толкова дълбоко? Или вниманието ни е било отвлечено, лутали сме се из лабиринт, оправдавали сме съществуването си и сме измервали собствената си стойност на основата на нездравото семейно влияние и изкривените социални ценности? За да се свържем отново с истинската си същност, трябва да се избавим от плетеницата на външните очаквания. Трябва да се обърнем към себе си и да се вслушаме в гласа на Бога – глас, който, веднъж разбран, придава смисъл на живота. Трябва да възстановим своя “усет към душата”.

С тази мисъл съм написал книгата като някакъв вид “портрет” на душата, която пътува през живота, смъртта и прераждането. В първата част на книгата съм обяснил какво означава да бъдем духовни, да бъдем души, които преживяват физическо съществуване, и как умът създава своето битие. Ще се вгледаме в различните пластове на душата, за да видим, че те съдържат записи на всичките й съществувания през времето. Пътуването ще продължи през процеса на смъртта. Ще обясня какво се случва, когато умрем, къде отива душата ни и какви нива на съществуване може да срещнем в духовния свят, който е различен за всяка личност. Моята цел е да ви покажа, че смъртта е безболезнена и естествена и няма от какво да се страхуваме.

Когато умрем, ние сме приветствани от тези, които обичаме, и от духовните водачи, които са ни придружавали през многобройните пътувания. В духовния свят всяка душа избира какво иска да изживее. Когато реализираме в пълна степен мечтите и желанията си и сме мотивирани от радостта и вдъхновението на по-висшите светове, ще вземем решението да се върнем отново към земния живот. При раждането си не навлизаме във физичния свят с празни ръце; ние носим със себе си мъдростта на вечността, която се съдържа в паметта на душата ни. Освен това не се завръщаме сами; небесните духове винаги са край нас.

Посланията от духовете във втората част на книгата целят да ви насърчат да изследвате онази част от себе си, която ви кара да затъвате в земни илюзии, без да съзнавате своята връзка с божествеността у самите вас. Както сами ще се убедите, емоционалните блокажи спъват духовното израстване и затрудняват пътуването ни през живота. Когато прочетете за изпитанията и премеждията на другите, ще можете да откриете вътрешните конфликти, които ви пречат да прегърнете пълноценно живота. Вероятно съветите от отвъдното ще ви помогнат да преодолеете страховете си и и ще ви подтикнат да излекувате емоционалните си рани.

В последната част на книгата предлагам начини, които да ви помогнат да поемете отговорност за пътуването ви през живота. Има медитации за постигане на яснота на ума и препоръки за подхранване на духовните ценности у децата, за да ги подготвите да се справят с възходите и паденията в живота. Накрая ви предлагам ключа за вратата на вашата духовна същност, за да си спомните кои сте.

Докато се свързваме отново с душите си, приоритетите в живота ни могат да се променят. Ще научим, както научих аз, че всички отговори се крият у самите нас и просто чакат да бъдат открити. Когато отворим вратата към безкрайността, ще открием, че всички ние сме свързани с гоблена, наречен живот. Чрез цикъла на живота, смъртта и прераждането ще научим кои сме и защо сме тук.

Отварянето на вратата

Винаги, когато преподавам на тема развитие на психичните способности или дейност на медиума, обяснявам, че това е като да се отправиш на пътешествие към чуждестранен град, например Рим. За да извлечем най-доброто от пътуването, трябва да се подготвим. За да стигнем до Рим, трябва да си купим билет, да опаковаме багажа, да отидем до летището, да намерим мястото си в самолета и да се настаним удобно. Ако не знаем езика, бихме могли да си вземем италиански разговорник, който да ни помогне да общуваме. Можем също да си вземем пътеводител или да се включим в организирана екскурзия, за да сме сигурни, че ще видим всички известни исторически забележителности.

По същия начин трябва да се подготвите за пътуването към душата си. Първата стъпка е да се отделите от външния свят на преценки и търсене на рационални обяснения, за да можете да се настроите на вълната на вътрешния свят на съзнателността. Тази идея не е нова. В продължение на векове манастири и метоси предлагат на хората изолация именно по тази причина. Ако човек се отдели от обществото, той не може да бъде заразен от външни влияния. Така остава чист и отворен към висшето съзнание.

Но как можем да постъпим по същия начин, когато непрестанно сме обстрелвани от външни влияния? Не можем да не чуваме ежедневно последните новини за насилие, разрушения и болести или клюките за филмовите звезди и политическите лидери. Тревожим се за икономиката, спестяваме за пенсионирането си. Нашето съзнание кръжи единствено около събитията на неспокойното физическо съществуване. Толкова сме заети в ежедневните битки с предизвикателствата, които ни поднася животът, че нямаме време да накараме ума си да притихне и да признаем факта, че всички ние сме духове, поели по своя личен път на просветление.

За да започнете своето пътуване, трябва да се настроите на вълната на вътрешния свят. Следва визуализация, която ще ви помогне да го постигнете. След като прочетете следващите няколко абзаца, оставете книгата и визуализирайте съдържанието. Най-добрият начин да го направите е като затворите очи, за да се абстрахирате от външните влияния и да се насочите към дълбините си.

Медитация

Когато затворите очи, искам да осъзнаете усещанията си. Почувствайте всичко, което става около вас. Можете да чуете шума на уличното движение, разговорите на съседите или звука на нечий телевизор, който е увеличен твърде много. Опитайте се да не позволите на подобни фактори да ви обезпокоят. Не е нужно да ги преценявате. Просто ги оставете да бъдат такива, каквито са. Сега искам да фокусирате ума си като се концентрирате и насочите осъзнаването си към своето тяло. Почувствайте гърба си, опрян в облегалката на стола, ръцете, краката и гърдите си. Концентрирайте се върху всяка част от тялото си. Забележете как се чувстват краката ви на пода или в обувките. Осъзнайте допира на дрехите до тялото ви. Стяга ли ви нещо? Само отбележете, не се опитвайте да го поправите. Просто го оставете така.

Сега поемете дълбоко дъх и бавно издишайте. Искам да осъзнаете дъха си. Докато вдишвате си дайте сметка, че поемате кислород. Кислородът е необходим за физическите ни тела и поддържа живота на планетата. Молекулите на кислорода са непрекъснато около нас, където и да се намираме. Докато ги поемате в дробовете си, представете си как те проникват във всяка част на тялото ви. Докато издишвате, вижте как старият, застоял въздух напуска тялото ви. Той е изпълнил задачата си и вече не ви е необходим. Следващия път, когато вдишвате кислород, приемете, че той е енергия. Можете да си представите тази енергия като звезден прах или снежинки, или всеки друг образ, който би ви помогнал да съживите идеята за енергия. Когато съзрете своята представа за енергия, започнете да се съсредоточавате върху нея. Постепенно изживейте нейното преминаване през тялото ви и излизането й от него.

Докато продължавате да визуализирате енергията, представете си, че тя насища всяка форма на живот по целия свят, от майката, която прегръща детето си в Африка, до свещеника, който реди броеницата си във Ватикана. Докато продължавате да си представяте тази енергия, вижте как тя протича и през чистокръвния кон на финалната линия на надбягването, и през милионите мравки, които строят подземна колония под вашия кон. Енергията няма форма и вездесъща. За нея няма граници и тя обхваща всичко. Тя не принадлежи към определена религия, националност, ценностна система, интелект или икономическа класа. Тя еднаква за всички. Помислете за това. Вие сте част от тази енергия и сте в единство с всичко, независимо колко различни си мислите, че сте. Не можете да видите кислорода, енергията на живота, но въпреки това той е и тук, и там по едно и също време.

Докато продължавате да четете, запазете в съзнанието си току що роденото прозрение, че ние споделяме един общ извор. Посредством това просто упражнение вие сте започнали да фокусирате ума си върху идеята ви за единството с всичко. Тази енергия е жизненоважна част от живота ви и духовната ви връзка с всичко и с всеки.

By admin