Дорийн Върчу: КАК ДА ПОЛУЧАВАТЕ И РАЗБИРАТЕ ИДЕИ И МЪДРОСТ ОТ БОЖЕСТВЕНИЯ СВЯТ

КАК ДА ПОЛУЧАВАТЕ И РАЗБИРАТЕ ИДЕИ И МЪДРОСТ ОТ БОЖЕСТВЕНИЯ СВЯТ

Когато получавате някаква информация, в която сте абсолютно сигурни, без да знаете „откъде знаете”, това се нарича ясно знание. Сигурно ви се е случвало: спорите с някого на тема, върху която имате бегли познания, но нещо отвътре ви подсказва един – два факта и вие ги възприемате безрезервно, без да имате някакви доказателства в подкрепа. Събеседникът ви пита:

 • Но откъде знаеш?

А вие нямате друг избор, освен да кажете:

– Просто знам – това е.

Сигурно понякога ви наричат „многознайко”, но в този епитет се съдържа зрънце истина. Вие наистина знаете много, но нямате представа откъде ви идва цялата тази информация.

Много велики откриватели, учени, писатели и лидери са използвали дарбата на ясното знаене, за да проникнат в колективното несъзнавано и да получат достъп до нови идеи и прозрения. Например Томас Едисон е казал: „Целият прогрес, целият успех идва от мисълта.” Твърди се, че Едисон и други велики изобретатели са медитирали, докато не стигнат до състояние на „мозъчна буря” и не получат вдъхновение и идеи.

Разликата между хората, които просто получават такава информация, и човека, който извлича полза от нея, е способността да я приеме като нещо полезно и специално.

Толкова много яснознаещи са записали информацията, която са получавали по този начин, като нещо съвсем очевидно за всички. Всеки ги знае тези неща – си казват яснознаещите. И две години по-късно откриват, че блестящата идея, която се е зародила в главите им, е била доразвита и лицензирана от друг човек. И така, предизвикателството пред хората, които получават Божествени напътствия под формата на мисъл, идея или откровение, е да ги приемат като уникална информация, която наистина би могла да дойде в отговор на техните молитви.

Да кажем, че молите небето за съвет – как да напуснете работа и да се заемете със самостоятелен бизнес. После ви хрумва бизнес идея, която може да е от полза за хората, и тази мисъл ви спохожда отново и отново /две от характерните черти на Божествените послания/. Но може да я отхвърлите със съмнение: „Да бе, всеки си мечтае за работа самостоятелно. Празни фантазии и надежди.”

Моят опит ме е убедил, че за яснознаещите е полезно от време на време да се откъснат от компютъра и офиса, да излязат сред природата и да получат здравословна доза свеж въздух. Много хора от мисловния тип са отдадени на работата си и имат нужда да се балансират с физически упражнения, фитнес, игри, занимания със семейството, духовност и лични връзки. Дори малкото време, отделено за такива дейности, ще помогне на яснознаещите да се научат как да реализират идеите, родени от Вечния разум.

РАЗСЪЖДЕНИЕ ИЛИ ОСЪЖДАНЕ

Хората, които предпочитат да общуват „мислено” с ангелите, обикновено имат по-висок коефициент на интелигентност от другите. Преди всичко те са страстни читатели с широк спектър от интереси, затова получават по-добри резултати от средните.

Когато достигнете интелектуалното ниво на осъзнаване, най-важното е кога разсъждавате и кога съдите. Между тези два интелектуални подхода има съществена разлика, която може да повлияе върху резултатите на духовно ниво.

Да започнем с един пример, свързан с пушенето на цигари. Сигурно ви е известно, че има множество изследвания, доказващи риска за здравето и връзката между пушенето и различни болести. Разсъждението ще каже: „Не ме привличат пушенето и пушачите. Не ме интересува миризмата на цигарите, нито тяхното въздействие.” Осъждането ще каже: „Пушенето е нещо лошо. Пушачите са лоши.” Забелязвате ли разликата? В единия случай работим със Закона за привличането, който просто ви подтиква да се придържате към личните си предпочитания, без да лепите етикети и да порицавате.

По същия начин, когато не сте сигурни дали някоя идея е подсказана от небето, обърнете внимание на вътрешните си механизми за разсъждение. Старата поговорка: „Ако се съмняваш, по-добре недей”, е много мъдра. Вътрешният ви компютър знае дали е така или не. Може би няма да се наложи да отхвърлите цялата идея, но ще трябва да преразгледате и обмислите някои нейни елементи.

Вероятно ще ви е нужна консултация със специалисти в области, с които не сте запознати. В такива случаи помолете мислено Бог и ангелите да ви срещнат с такива хора и с удоволствие ще забележите колко бързо ще установите връзка с тях.

Аз самата преживях такъв феномен, когато имах усещането, че трябва да напиша книга за вегетарианството. Знаех, че трябва да намеря сътрудник, който да бъде едновременно професионален диетолог и човек с духовни интереси, освен това да бъде запознат с вегетарианската диета. С цялата си вяра помолих Бог да ми намери такъв помощник. След три седмици на един от моите семинари дойде и ми се представи Беки Прелиц, специалист – диетолог. Каза ми, че дошла да слуша моята лекция, защото се интересувала много сериозно от духовните учения и начин на живот. „Ето такъв човек ми трябва!”, си помислих. Колкото повече разговаряхме с Беки, толкова повече се уверявах, че тя е специалистът, когото Бог ми изпрати в отговор на молитвите. Днес аз и съпругът ми Стивън сме добри приятели с Беки и нейния мъж Кристофър, а съвместната ни книга „Да се храним в Светлината: Как да станем вегетарианци, докато вървим по духовния си път” беше публикувана през 2001 г. от издателство Хей Хаус.

НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ НАЧИНИ, ПО КОИТО СЕ ПРОЯВЯВА ЯСНОТО ЗНАЕНЕ

Ето някои от начините, по които вероятно вече получавате напътствия от духовния свят:

 • Срещате непознат човек и внезапно знаете подробности за него/нея, без преди това да сте го/я познавали.

 • Разполагате с информация за някакво събитие, без да сте чели или чували за него.

 • Имате предчувствие как нещо ще се развие по-нататък /например делово начинание, ваканционно пътуване или лична връзка/ … и се оказвате прави.

 • Имате идея за бизнес, книга или откритие, която ви преследва непрекъснато. Започвате да я реализирате и установявате, че всичко върви по вода. Или не й обръщате внимание и разбирате, че някой друг е имал същата идея, но я е доразвил и е направил състояние от нея.

 • Изгубвате дебитната си карта, ключовете или портфейла, питате ангелите къде може да са и получавате ясна информация, която ви води право към тях.

Истинското Божествено знаене е положително и настоятелно. То ви предлага начини да подобрите своя живот и живота на другите. То поставя ударение върху служенето и ако определена идея ви направи богати и известни, това е допълнителен бонус, а не основната мотивация на идеята. Фактически този тип алтруистични идеи обикновено носят полза на своите откриватели. Онези, които преследват лични цели, често отблъскват потенциалните си клиенти и купувачи, защото хората усещат фалшивите ценности зад идеята. Моята издателка и учителка Луиз Хей веднъж ми каза, че финансовото й състояние най-накрая се подобрило, когато започнала да мисли как да служи, а не какво ще получи. Когато приложих същия принцип в живота си, разбрах какъв оздравителен ефект има той върху моето щастие, както и върху кариерата и приходите ми.

Истинското ясно знаене ви помага да правите нещо, което наистина помага на хората, при това по такъв начин, че да ги подтикне да ви търсят като клиенти, купувачи, спонсори, слушатели, издатели и т.н. Тази сила идва от Създателя, Който знае кои са истинските ви таланти, интереси и увлечения и как тези качества могат да бъдат използвани за благото на хората. В библейски времена парите били наричани „таланти”. Вие също притежавате таланти, за които можете да получавате пари.

Истинското ясно знаене не просто размахва под носа ви някакъв блян, а после гледа отстрани как ние се мъчим да намерим начин да го реализираме. Не! То ни дава подробни указания, стъпка по стъпка. Целият фокус е в това, да не забравяте, че Бог ни учи последователно. Получаваме дадена информация под формата на повтарящи се мисли /или чувства, образи, думи – зависи от духовната ви ориентация/, които настояват да направим нещо. Това „нещо” обикновено изглежда незначително, например: обади се на еди-кого си, напиши това писмо, отиди на онази среща, прочети ето тази книга. Ако последваме съветите и направим Стъпка А, по същия настойчив начин получаваме указания за Стъпка Б. и така стъпка по стъпка , Бог ни води по целия път към реализиране на нашето намерение.

Ние винаги имаме свободна воля, затова можем да пренебрегнем съветите, ако пожелаем. Но повечето хора са се убедили, че ако не приемат тези Божествено насочвани стъпки, изпадат в застой, сякаш колелата им буксуват в калта. Когато някой ми казва, че се чувства блокиран, винаги питам:

 • Какъв Божествен съвет получаваш непрекъснато, но не му обръщаш внимание?

И всеки път се оказва, че това прозрение /което човекът пренебрегва, защото се страхува да направи промени в живота си/ е онзи ключов момент, който всъщност му трябва.

Ангелите ви дават идеи в отговор на вашите молитви за напътствие. Вие получавате тези Божествени съобщения в моменти, когато съзнанието ви е възприемчиво, например по време на сън, медитация, гимнастика и дори докато гледате телевизия или филм /тогава разумът обикновено работи на автопилот/.

Божествените прозрения ще ви развълнуват и стимулират, важното е да не им се противопоставяте с песимистични мисли. Идеята ви звучи правилно и вие знаете – дълбоко в душата си – че наистина е така! Разбира се, всяка идея може да се провали. Но може и да успее! Но именно опитът ще осмисля живота ви всеки ден.

Ако в миналото сте имали негативен опит в това отношение, съвсем разбираемо е, че сега подхождате със съмнение и предпазливост. Решили сте да играете на сигурно и да избягвате големите промени в живота. Чудесно, стига сегашните обстоятелства да ви задоволяват! Но ако някой аспект от живота ви е излязъл от равновесие, съвсем естествено е да поискате да подобрите нещата /ангелите и Бог също го искат/. Това се нарича „стремеж към хомеостаза” – всички живи същества се стремят да постигнат равновесие.

СКЕПТИЦИЗЪМ, ПРАГМАТИЗЪМ И ВЯРА

Сред всички типове хора, които получават напътствия от Бог, яснознаещите са най-склонни да се разколебават, щом нещата опрат до вярата. Ако сте мисловен тип, много е лесно да се затворите в капсулата на скептицизма. Вярата ви изглежда лишена от логика и основана върху твърде много неясни фактори.

Но добрият учен винаги прави експерименти, преди да стигне до някакъв извод. Независимо дали движещата сила на хипотезата ви се определя от вярата или неверието ви в ангелите, отделете време да подложите теорията на проверка. Например, Бог и ангелите чуват мислите ви /не се тревожете – те не ги осъждат/, затова можете да ги призовете наум, без да предизвикате повдигане на вежди от страна на колегите си.

Мислено помолете ангелите да ви помогнат в някаква област от професионалния или личния ви живот. После наблюдавайте какво съдействие ще получите в отговор на молбата си. То може да се прояви внезапно, като силен импулс или идея, или по-завоалирано, например някой „случайно” ви показва статия в някакво списание, която ви дава търсената информация. Двата ключови момента в този експеримент са: /1/ молбата за помощ /Законът на свободната воля забранява на небесата да ни помагат без разрешение от наша страна/; /2/ осъзнаване на получената помощ.

Този тип съдействие от небесата коренно се различава от „шеметната надпревара” в търсене на изход от положението. Фалшивите съвети винаги са продукт на тревогата и напрежението. Истинското Божествено вдъхновение долита съвсем естествено на крилете на любовта.

Опитът ми показва, че повечето хора от този тип са имали контакт с починали близки. Яснознаещият просто знае, че неговият дядо, родител или друг любим човек наистина е до него, без реално да го е видял или почувствал. Това знание го води до други психични попадения в професията, семейството и здравословното състояние. Без да знаят откъде знаят, тези хора получават информация, която е едновременно точна и полезна.

Колкото повече се научавате да й се доверявате и да я следвате, толкова по-голяма полза ще имате от вътрешната си информационна система. Например, идва ви идея как да започнете нов бизнес. Идеята е елементарна и стабилна, тоест съвсем надеждна, и се чудите защо не ви е хрумнала досега. Рискувате и всички врати се отварят пред вас: позиция, финансиране, партньори и т.н. Постигате бързи успехи в бизнеса и знаете, че през цялото време ви е водила Божията мъдрост.

ПРОГРАМА ЗА ДУХОВНИ НАСТАВНИЦИ

На небето има много същества, които с радост биха ви помогнали, и не всички са ваши ангели – пазители. Някои са обикновени хора, които са починали, но имат огромното желание да обучават и помагат на живите. Много от тях са изключително талантливи и квалифицирани и участват в инициатива, наречена „Програма за духовни наставници”.

На Земята наставникът е добре подготвен специалист във вашата област, който ви въвежда в работата и ви дава съвети, напътствия и начални познания. „Програмата за духовни наставници” върши почти същото – към вас е прикрепен експерт, който се ангажира да ви преведе през процеса на обучение, свързан с вашата професия или призвание.

Бихте могли да работите със знаменит покойник от духовния свят – или с някой непризнат приживе голям специалист. Повечето хора с огромно удоволствие ще споделят знанията си. Помощта, която оказват на хората, осмисля съществуването им – нали и вие с радост служите на хората. Освен това услугите им са безплатни, можете дори да ги поканите в дома си и да ги посрещнете по пижама!

Когато за пръв път ме посъветваха да си намеря наставник, избрах един писател, от когото се възхищавах много /той не е съгласен да разкрия името му, защото смята, че това би подхранило егото му/. И така, помолих го мислено да ми помогне да напиша книгата „Пътят на работника на Светлината”. Той пристигна незабавно. Въпреки че го виждам съвсем смътно, чувствам присъствието му твърде категорично на нивото на усещанията, ясното знаене и слуха.

Бях изумена, че този писател наистина ми дойде на гости – моят идол! – и си глътнах езика. Запелтечих:

 • Вие … вие … вие сте тук!

Тогава той ми каза:

 • Очевидно не си готова. Моля те, обади ми се, когато си по-добре подготвена да работиш с мен.

По онова време тъкмо бях започнала да правя психично разчитане с известни хора, които уважавам много. Забелязах, че възхищението ми от тяхната работа ме караше да се чувствам плаха. Държах се по различен начин с тези знаменитости в сравнение с „обикновените” хора. Това ме дразнеше, защото осъзнавах, че е проблем на егото. За мен това означаваше, че виждам известните хора като стоящи „по-горе” от мен – с други думи, отделени от мен.

Затова помолих Исус и архангелите да влязат в сънищата ми и да изчистят проблемите с егото, които ме карат да мисля, че някой стои по-горе или по-долу от мен. Както винаги, молбата ми беше удовлетворена незабавно! Още на сутринта усетих промяната. Не мога да обясня какво точно стана. Мога само да ви кажа, че наистина се случи. Оттогава насам не се стряскам от хора, на които се възхищавам.

От онзи ден нататък продължавам да търся съдействие от различни наставници. Веднъж бягах за здраве и почувствах ужасна болка в стомаха /бодежи/. Веднага поисках помощ и бях приятно изненадана, когато от духовния свят се появи мъж, в когото разпознах покойния Джим Фикс, автор на „Пълна енциклопедия за бягането”. Той ми каза да държа постоянно главата си изправена, вместо да я клатя напред – назад. Това означаваше да правя по-големи и плавни крачки. Щом главата ми спря да подскача нагоре – надолу, бодежите изчезнаха и повече не се появиха. Освен това Джим ме учи и на други неща, свързани с продължителността и скоростта на бягането.

Разказвала съм на много мои слушатели за „Програмата за духовни наставници” и повечето от тях успяха да си осигурят наставници от небесата. Сред тях има знаменити изобретатели, писатели, лечители и музиканти, вече покойници. Например, един студент по медицина пише писма на Алберт Айнщайн и получава съвети; композитор на песни от Атланта си кореспондира с Джони Денвър чрез автоматично писане, а един архитект от Средния Запад получава вдъхновение от разговорите си с Микеланджело.

За да се включите в „Програмата за духовни наставници”, просто помислете за човека, с когото бихте искали да общувате. Ако не ви идва наум конкретна личност, помолете Бог и ангелите да ви изпратят специалист в съответната област /както направих аз, когато тичах/.

После му задавайте въпроси, независимо дали го чувате, виждате и усещате или не. Можете да ги запишете на лист, на компютъра или да ги кажете гласно. Наставникът във всички случаи ще ги чуе.

Обърнете внимание на отговорите, които получавате като мисли, думи, усещания или образи. Добре е да запишете както въпросите, така и отговорите, сякаш правите интервю. /Подробно обяснение за автоматичното писане ще намерите на стр. 130/.

Независимо дали възприемате съветите на духовния си наставник като буквални или метафорични, ще установите, че когато записвате въпросите и отговорите, които получавате като мисли, думи, чувства или образи, много по-лесно ви идват нови идеи и творчески прозрения.

КАК ДА УВЕЛИЧИТЕ СПОСОБНОСТТА СИ ЗА ЯСНО ЗНАЕНЕ

Тъй като ясното знаене понякога идва като едва доловима мисъл или идея, много е възможно просто да не забележите този висш метод за общуване с небесата. Бихте могли да отхвърлите идеята, вдъхновена свише, без да я разпознаете като отговор на молитвите си. Или да решите, че е някаква несериозна мисъл или празна фантазия, а не Божествено прозрение.

Освен това яснознаещите пренебрегват Божествените напътствия, защото смятат, че онова, което знаят, е съвсем очевидно за останалите. „Това всеки го знае!”, решава яснознаещият и не обръща внимание на блестящата идея, която е получил току-що. Да не говорим за прозвището „всезнайко”, което никак не му помага, напротив, той се притеснява да говори от страх да не му се подиграват. Този епитет, обаче, наистина съдържа зрънце истина, тъй като хората от този тип умеят много добре да се свързват с колективното несъзнавано.

Затова е важно наистина да обръщате внимание на всичко, което ви идва наум… например повтарящи се мисли и новаторски идеи. Божествените напътствия могат да дойдат както под формата на внушения, които просто не ви оставят на мира, така и като внезапно „просветване”. Един от най-добрите начини да не изпускате от поглед този тип напътствия е да си водите дневник, в който да записвате разговорите със самите себе си относно мислите и идеите си. Можете да го направите под формата на интервю със своя Висш Аз, например като „въпроси и отговори”. По този начин по-лесно ще насочите подсъзнателната информация към осъзнаващия ум.

Когато получите отговор, не се колебайте и не умувайте много. Напротив, дайте възможност на мислите и идеите си да се изкажат. Попитайте ги: „Какво искате да ми кажете?” Може нещо внезапно да ви стане ясно, например: „Този човек, с когото току-що се запознах, не ми се струва почтен.” Или да получите вдъхновяваща идея, която ви помага да осъзнаете истината за някакъв духовен принцип, или внезапен порив за „мозъчна атака” по повод на някакъв бизнес, който не е за изпускане.

Ако си водите дневник, ще можете да подредите схематично мислите и идеите си и да проверите доколко са точни. Ще свикнете да разпознавате кои от тях наистина са вдъхновени свише. Вероятно вече сте имали горчивия опит да пренебрегнете някаква мисъл и по-късно да си кажете: „Знаех си, че така ще стане!” или „Знаех си, че не трябваше да ходя там!” Ще се научите да се доверявате и да следвате вътрешните си прозрения – както от грешките, така и от успехите си.

Освен това съм установила, че много хора от мисловния тип /противоположно на усещащите, виждащите и чуващите/ по принцип са работохолици. Те се окопават в офиса, закотвят се на стола и се вторачват в компютъра. Всичко това е прекрасно, стига да отговаря пропорционално на времето, прекарано навън. Но обикновено ми се налага да убеждавам яснознаещите да излизат сред природата. Това, обаче, е далеч от тяхната зона за комфорт! Но щом веднъж го направят, те установяват, че свежият въздух, растенията и дърветата им помагат да изострят психичните си сетива. Така се отварят още повече към Божествените напътствия и ги осъзнават по-добре.

Тихото уединение сред природата ни помага по-лесно да чуваме мислите си и да обръщаме внимание на умните идеи. В деловия си график трябва да отделим време за себе си, за да си починем от света на часовниците и телефоните. Така ще се настроим по-добре към вътрешния ритъм на тялото – и на природата като цяло.

Наред с другите полезни неща, времето, прекараносред природата, ще ви помогне да си направите „подходящо разписание”, което на практика означава, че сте забелязали и следвате ритмите на живота. И когато се върнете в офиса, вече ще сте развили по-добри инстинкти – кога е най-подходящият момент да позвъните по телефона, да изпратите писмо или да се изкажете на събрание. Освен това, тези почивки навън могат да ви подтикнат изобщо да напуснете този офис и да започнете работа, която наистина отговаря на копнежите на сърцето ви.

ИСТИНСКО И ФАЛШИВО ЯСНО ЗНАЕНЕ

Някои хора се отнасят скептично към интуицията си, защото в миналото се е случвало да я последват и да сгрешат. Може би ви е хрумвала блестяща мисъл, но когато сте се опитали да я развиете, всичко се е объркало, затова сте решили никога повече да не вярвате на идеите си.

Обикновено тези ситуации са свързани с два типа мисли и модели на поведение:

 1. Първоначално идеята е била вдъхновена свише, но страхът ви е отклонил от пътя. Най-напред тя наистина е била подсказана „отгоре”, а това означава, че е идвала от любовта. Но някъде по пътя сте се изплашили. Страхът е блокирал способността ви да приемате по-нататъшни напътствия и творчески идеи, отклонил ви е от първоначалната посока и е провокирал решения и постъпки, основани върху егото. А когато превърнем егото в свой партньор, неизменно следват грешки и неблагополучия.

Например една моя позната на име Бърнис имаше чудесната идея да започне самостоятелен бизнес в къщата си като личен фитнес инструктор. Идеята беше прекрасна, защото беше в полза на хората, в сфера, която й харесва. Освен това можеше да стои вкъщи и да гледа двегодишното си дете и същевременно да печели пари. И така, Бърнис напусна редовната си работа и започна надомния си бизнес. През първия месец се записаха петима клиенти и това й осигури достатъчно средства да си плати сметките и да спести известна сума.

Но тя започна да се притеснява дали този първоначален успех ще продължи. „Откъде ли ще дойдат още клиенти?”, терзаеше се тя. След няколкодневни размишления Бърнис реши да пусне платена реклама в няколко вестника. Освен това накупи канцеларски материали, направи си цветни брошури и визитни картички. Изхарчи доста пари за това, но беше решила, че „за да печели, човек трябва първо да вложи средства”.

Следващия месец Бърнис имаше само един клиент. Тя се притесни още повече за бизнеса си и вложи допълнителни средства за реклама. Но каквото и да опитваше, всичко се проваляше, затова след четири месеца тя реши да се върне към предишната си работа, за да си осигури поне някакъв стабилен доход.

„Защо стана така?”, чудеше се тя. Котаго анализирахме ситуацията, разбрахме, че първоначално Бърнис наистина е получила Божествено напътствие да започне такъв бизнес. В потвърждение работата потръгнала много добре и тя спечелила достатъчно пари да си плати сметките и да сложи нещо настрана. Едва когато позволила на страха да се промъкне в цялата схема, всичко започнало да се обърква. Освен това, тя се опитала да ускори нещата с необмислени реклами и ненужни покупки. Разходите й се увеличили, а приходите намалели, защото започнала да слуша егото си с неговите страхове, а не уверенията и съветите на Висшия Аз.

 1. Вместо да приемем Божествените напътствия, ние ускоряваме събитията или се вслушваме в мнението на другите, пренебрегвайки вътрешния си учител. Понякога чуваме това, което искаме да чуем, затова решаваме, че „това е човекът”, дори когато интуицията /и най-добрите ни приятели/ни казват в лицето, че той е подлец. Или си мислим, че Бог иска от нас незабавно да напуснем работа и да се преместим в Седона /щата Аризона/, например, докато вътрешният глас ни казва да сменяме професията си постепенно. Понякога предаваме интуицията си и правим неща, които противоречат на правилната ни преценка, защото така ни е внушил човек с по-силна воля.

ИСТИНСКИ И ФАЛШИВИ НАПЪТСТВИЯ, ПОЛУЧЕНИ ЧРЕЗ ЯСНО ЗНАЕНЕ

И така, как да разберем дали това е блестяща идея, вдъхновена от Бог, или ни пращат за „зелен хайвер”? В глава 4 са изброени разликите между истинските и фалшивите напътствия. Що се отнася до мислите, идеите и прозренията, ето характерните признаци, на които следва да обърнем внимание:

 • Настойчивост. Истинските напътствия се повтарят отново и отново продължително време и някаква мисъл постоянно се върти в главата ви. И въпреки че към нея се добавят нови подробности и допълнения, основната идея си остава същата. При фалшивите напътствия структурата и насоката непрекъснато се променят.

 • Мотивация. Истинските напътствия са мотивирани от желанието да се подобри ситуацията. Основната цел на фалшивите е как да ви направят богати и известни. И въпреки че истинските също могат да ви поднесат такива награди, това са допълнителни бонуси и не могат да бъдат централен мотив на идеята.

 • Интонация. Истинските напътствия са вдъхновяващи, мотивиращи и насърчителни. Те ви окуражават: „Можеш да го направиш!” От друга страна, фалшивите разбиват увереността ви на пух и прах.

 • Източник. Истинското напътствие идва бързо и в отговор на безпокойството. Когато ви хрумне някаква идея, върнете се назад и проследете пътя й – какви мисли са я предхождали. Ако сте се тревожили за нещо, може би егото е изградило някаква схема, за да ви спаси. Но ако сте медитирали спокойно, вашият Висш Аз е имал достатъчно време да се свърже с Божественото колективно съзнание и вероятно ви е предложил най-брилянтната идея.

 • Идеята ви е позната. Ако тя наистина е вдъхновена от Бог, по принцип би трябвало да отговаря на естествените ви наклонности, таланти, увлечения и интереси. Фалшивите напътствия обикновено съдържат „шантави” идеи за дейности, които изобщо не ви интересуват.

Ако обръщате внимание на тези признаци, ще укрепите вярата си в идеите, които следвате. Ще знаете, че сте на прав път, и ще впрегнете всичките си най-висши намерения, за да постигнете успех. Здравословната увереност в себе си предполага ясно, фокусирано мислене и води до бърза реализация.

Ако съчетаете ясното знание със способността да чувате Божествените гласове, която ще разгледаме в следващата глава, ще издигнете „процеса за производство на идеи” на още по-високо ниво.