Дорийн Върчу: КАК ДА ЧУВАТЕ ВАШИТЕ АНГЕЛИ

КАК ДА ЧУВАТЕ ВАШИТЕ АНГЕЛИ

Дорийн Върчу

Въведение

Кратка бележка за тази книга

Първоначално по-голямата част от материала, изложен тук, беше предназначен за книгата „Послания от нашите ангели“. Но тъй като тя бе насочена главно към информацията, получена чрез ченълинг от Ангелското царство, указанията за контакт с ангелите бяха съобщени едва в края, а аз винаги съм искала да напиша отделна книга по този въпрос.

Тази книга е задължително четиво за моите ученици по ангелска терапия, които искат да получат диплома. Тук са систематизирани много от процесите, провеждани на моите курсове, както и на някои еднодневни семинари.

Виждам ясно бъдещето на нашата планета и то е много добро. Виждам как всеки се вслушва в нежните напътствия на своите ангели и в резултат от това става по-спокоен, здрав и щастлив. В предишната си работа като психотерапевт се убедих, че най-бързият начин да постигнем вътрешен мир и щастие е да следваме съветите на своите ангели-пазители. Техните лечителски способности надминават всички създадени от хората лечебни методи, които съм изучавала в университета и в клиничната си практика. Моля всеки от вас да отдели време да се вслуша в своите ангели.

От 1995 г. насам аз провеждам семинари по цял свят, в които уча хората да се свързват, да чуват и да лекуват с помощта на ангелите. Изнасяла съм лекции пред най-различна аудитория, с всякаква подготовка и възраст. Тази книга е резултат от натрупания опит. Установих, че всеки има способността да чува ангелите, стига да се довери и да изостави съмненията. Ако използвате методите, които съм описала, и вие ще можете да го направите.

Духом съм с вас на всяка крачка по пътя!

С любов и ангелска благословия,

Дорийн Върчу

Глава 1

КОИ СА АНГЕЛИТЕ

Думата „ангел“ означава „вестител“. Ангелите носят послания от Божествения разум на нашия Създател. Те са дарове от Бог за нас, изпратени да ни помагат да не забравяме Божествената си природа, да обичаме и да бъдем добри, да откриваме и развиваме способностите, за да направим този свят по-хубав, както и да ни пазят от беди, преди да ни е дошло времето. Освен това те ни напътстват и в други области – лични взаимоотношения, здраве, професия и дори финансово състояние.

Нашите ангели са с нас, за да реализират Божествения план за хармоничен живот. Те ни помагат да постигнем покой, така че накрая всички ще живеем сред спокойни и умиротворени хора, което означава да създадем един мирен свят. Тъкмо затова ангелите искат да ни сътрудничат по всякакъв начин, за да постигнем този вътрешен мир.

КОГАТО НАСТЪПИ ЧАСЪТ ДА НАПУСНЕМ ТОЗИ СВЯТ

В работата ми като медиум и ясновидка, която разговаря с мъртвите, и като изследовател, прегледал стотици случаи на близки до смъртта преживявания, съм се убедила, че не можем да умрем, преди да ни е дошло времето. Можем да злоупотребяваме с живота си, да минем на крачка от смъртта, но тя не ще почука на вратата ни преждевременно.

Преди въплъщението всеки от нас съставя план за бъдещия си живот. В него се включва: житейската мисия /например, дали ще бъде писател, лечител, музикант, учител и т.н./. Освен това набелязваме някои от най-важните „критични точки” и взаимоотношения.

Това не е философия на фатализма. Всички ние избираме „критични точки”, преди да дойдем на Земята – тук законът за свободната воля е изцяло в сила. Освен това планираме предварително целия си живот – би било твърде скучно! Не, ние просто набелязваме най-важните моменти и някои основни теми, например уроците, които ще научим по време на въплъщението /да речем, търпение или състрадание/.

Наред с това определяме два, три или повече възрастови периода, в които ще напуснем физическия свят и ще се върнем в Небесния си дом, например на 18, 47 и 89 години. И щом навършим тази възраст, обикновено стигаме до някаква „пресечна точка” /застрашаваща живота злополука, болест или мисли за самоубийство/, когато ни се дава възможност за избор: дали да се върнем в рая или да останем тук. Повечето хора предпочитат да продължат да живеят, за да бъдат със земните си семейства още едно или две поколения. Но други са планирали да си тръгнат по-рано, затова се завръщат у дома, преди телата им да достигнат пълна зрялост. Дори физически да изглеждат малки, когато напускат земния свят, техните души могат да бъдат дори по-стари от вашата или моята.

Мъдрият водач вътре във вас си спомня на каква възраст сте се договорили да си отидете. Можете да го разберете, ако просто попитате Висшия си Аз: „На колко години ще бъда, когато напусна физическото си тяло?” Повечето хора автоматично ще чуят /с вътрешния си слух/ три цифри. Някои ще ги видят пред себе си, а трети няма да разберат нищо – обикновено защото подсъзнателно не желаят да узнаят отговора.

Има и такива, които чуват някаква съвсем близка дата и нищо повече. Това може дза означава, че времето ви почти е изтекло, така и че егото ви се е развихрило и се опитва да ви изплаши. Все пак то функционира въз основа на страха. В 99 % от случаите ви очаква дълъг живот, но страхът ви пречи да чуете точната цифра. Отпуснете се, направете няколко дихателни упражнения и медитирайте – така ще получите точни отговори.

„Комисията”, която ни помага да съставим този план, включва съществата, които ще бъдат с нас като наши ангели-пазители и духовни водачи. Всеки от нас има поне двама ангели-пазители от раждането до смъртта; освен това имаме поне един духовен водач – обикновено са повече. Ангелите-пазители са същества, които никога не са се инкарнирали в човешки тела /освен като въплътени ангели – тази тема излиза от рамките на настоящата книга, но можете да прочетете за това в „Земните ангели”/. Духовните водачи обикновено са ваши починали близки. В детството ви това са роднини, които са умрели, преди да се родите.

Тези същества ни помагат да вървим по пътя си, да осъществим житейската си мисия и да научим уроците си. Освен това те следят да не злоупотребяваме с живота и телата си и ще се намесят без нашето разрешение, ако има опасност да загинем, преди да ни е дошло времето. Когато навлезем в „критичен период” и имаме право на избор, ангелите и водачите ни помагат да го направим. Обикновено решаваме да останем до следващата „критична точка”, ако не сме изпълнили житейската си мисия, не сме научили уроците си и особено ако живеем с любими хора.

Научих от личен опит, че ангелите могат да ни помогнат толкова, колкото им позволим. През 1995 г. един висок и ясен мъжки глас ме предупреди, че ако не вдигна гюрука на автомобила си, някой ще ми го открадне. По ред причини не последвах съвета му и само след час се сблъсках с въоръжения крадец. Тогава ангелите ми казаха да закрещя с всички сили. Този път ги послушах и писъците ми привлякоха хора, които ми се притекоха на помощ.

Ив двата случая, когато ангелите се опитаха да ми помогнат, аз имах избора да ги послушам или да ги пренебрегна. Ако бях отхвърлила и втория съвет: „Крещи колкото ти глас държи”, не знам дали щях да бъда още жива. Но знам едно: поне щях да бъда сигурна, че ангелите са направили всичко възможно да се намесят и да предотвратят смъртта ми. Всеки, с когото съм разговаряла, ми е разказвал, че е имал същото право на свободен избор – както хората, които са се докосвали до смъртта, така и онези, които са се предали и сега ми говорят от другата страна.

АНГЕЛИ – ПАЗИТЕЛИ

Напомням ви, че ангелите – пазители са прикрепени към вас през целия ви живот. Пак повтарям, че те не са живели на Земята в човешки тела, освен ако не са били „въплътени ангели” /тези същества приемат човешка форма за кратко време или за един живот/.

Всеки има поне двама ангели-пазители, независимо от своята вяра, характер и начин на живот – друг е въпросът, обаче, дали ги слуша и доколко. Единият ангел е насочен към външния свят и ви „побутва с лакът” да вземате такива решения, че да се реализирате по най-добрия възможен начин. Той/тя познава вашите таланти и потенциал и ви насърчава да светите ярко във всяко отношение. /Малко по-нататък ще говорим за пола на ангелите./

Другият ангел-пазител е много по-тих като глас и енергия. Той/тя ви утешава, когато сте тъжни, самотни или разочаровани. Прегръща ви, когато не можете да намерите работата или жилището, които отчаяно желаете, и ви успокоява, ако любимият и не дойде на среща в петък вечер.

Може да имате и повече от двама ангели-пазители – много от хората, които познавам, имат цяла група край себе си. Но наблюденията ми включват най-вече участниците в моите семинари и хора, които по принцип почитат ангелите и ги привличат към себе си. Това не означава, че ангелите са пристрастни и се стараят да угодят на почитателите си; просто онези, които са „ангелски” настроени, по-често ги молят за помощ. Тези молби винаги намират отклик, независимо кой ги е отправил.

Нашите ангели наистина имат мъжки и женски енергии и затова изглеждат и действат като мъже и жени. Но всеки от нас има група от Божествени спътници с различно пропорционално съотношение между мъжете и жените. Затова вие можете да имате три мъжки ангела и един женски, а сестра ви – два женски.

Всички ангели наистина имат криле и изглеждат като небесни същества. Приличат много на изображенията от ренесансовите картини, чиито репродукции можете да видите на коледните картички и в религиозното изкуство. Доколкото знам, те не ги използват за придвижване – никога не съм виждала ангел да пърха с криле. Но съм виждала как обгръщат хората с тях, за да ги успокоят – според моя личен опит, това е единственото им предназначение.

Веднъж ангелите ми казаха, че единствената причина да имат криле е заради очакванията на хората на Запад. Обясниха ми, че първите художници, които рисували ангели, са взели светлинната им аура за криле, затова са ги надарили с тези атрибути върху картините си, а те са започнали да се появяват пред хората в този вид, за да знаят, че това са именно техните ангели.

Интересното е, че ангелите-пазители край хората, които изповядват източни религии, например будизъм или индуизъм, обикновено нямат криле. Техните ангели приличат повече на бодхисатви /извисени същества, постигнали просветление/, но изпълняват същата роля като западните: да обичат, закрилят и напътстват човек, към когото са прикрепени. Изключение правят единствено ориентираните към Изтока хора с еклектични убеждения или последователи на движението Нова епоха. Около тях има голяма група духовни помощници. Обикновено те им казват: „Призовах всички от Небето да дойдат при мен и да ми помагат!”

АРХАНГЕЛИ

Архангелите са наставници на ангелите-пазители. Обикновено са по-големи, по-силни и могъщи. В различните религиозни системи се изброяват четири, седем или безкраен брой архангели. В близко бъдеще предстои да се срещнем с още архангели – ще бъде като откриване на нова планета или планетна система.

Архангелите не принадлежат на определена религия. Те помагат на всеки, независимо дали е последовател на някаква вяра или не е религиозен. Могат да дойдат при всеки от нас – поотделно и едновременно, защото съществуват отвъд ограниченията на пространството и времето. Представете си какъв би бил животът ви, ако можехте да бъдете на няколко места едновременно! Е, ангелите казват, че единствената причина, поради която не го правим, е защото сме убедени, че можем да бъдем само на едно място в дадено време. Според тях, скоро ще се научим да преодоляваме всяко ограничение.

Подчертавам това по една важна причина: някои хора се притесняват, че ако призоват архангел Михаил, например може да го отклонят от някоя „по-важна” задача. Ето как проектираме върху тях своите човешки ограничения! Истината е, че архангелите и Извисените учители могат да дойдат при всеки, който потърси тяхната помощ, и да имат уникално преживяване с конкретния човек. Знайте, че можете да призовете архангелите, като ги помолите мислено да ви помогнат. Няма нужда да произнасяте никаква специална или канонична молитва.

Точният брой на архангелите варира в зависимост от религиозната система или свещения текст. В Библията, Корана, Евангелие от Леви, Кабала, Трета книга на Енох и в съчинение на Дионисий Ареопагит се назовават и описват различен брой архангели.

Достатъчно е да кажем, че има много архангели, въпреки че в моите книги и на семинарите обикновено се спирам на Михаил, Рафаил, Уриил и Гавраил. Но напоследък и другите ме подтикват да ги поканя в живота и работата си, затова предлагам допълнителна информация за архангелите и как бихте могли да общувате с тях. По време на тези разговори разбрах, че те са от различен пол. Тъй като ангелите и архангелите нямат физически тела, „полът” им се отнася най-вече до тяхната енергия и специализация. Например, архангел Михаил притежава могъщата сила на закрилник , което е твърде мъжко качество, докато Йофиел обича красотата, което я прави много женствена.

 • Архангел Азраел – името му означава „на когото Бог помага”. Понякога го наричат „Ангела на Смъртта”, защото идва при хората в мига на тяхната физическа смърт и ги съпровожда до Отвъдното. Помага на душите, току-що преминали от другата страна, да се почувстват успокоени и много обичани. Този архангел напътства свещенослужителите от всички религии и духовните учители. Призовете Азраел при починал или умиращ близък. Освен това той може да ви помогне в официалната или неофициалната ви работа като свещенослужител.

 • Архангел Ариел – името й означава „лъв или лъвица Божия”. Наричат я Архангел на Земята, защото работи неуморно за доброто на планетата. Тя се грижи за царството на елементалите и помага при лечението на животните, особено в дивата природа. Призовете Ариел, за да се запознаете по-отблизо с феите и другите вълшебни същества, да помогнете за опазването на околната среда или да излекувате ранена птичка или друго диво животно.

 • Архангел Гавраил – името й означава „Бог е моята сила”. В ранните ренесансови картини Гавраил е изобразявана като жена, но в по-късните религиозни текстове за нея пише в мъжки род /вероятно поради радикалните промени на свещените текстове, приети на Никейския събор/. Тя е ангел-вестител и помага на всички земни посланици – писатели, учители, журналисти. Призовете Гавраил да ви помогне да се справите със страховете си и склонността да се помайвате и отлагате, когато ви предстои ново начинание в областта на комуникациите, както и при всичко, свързано със зачеване, осиновяване, бременност, и ранно детство.

 • Архангел Задкиел – името му означава „Божия справедливост”. От стари времена се почита като ангел на добрата памет и заедно с Уриил е прекрасен помощник на учениците и студентите. Призовете Задкиел да ви помогне, когато трябва да си спомните нещо, включително собствената си Божественост.

 • Архангел Йеремиел – името му означава „Божия милост”. Той е вдъхновител, който ни мотивира да посветим себе си на духовността и служенето. Освен това ни помага в процеса на постигане на Божествената мъдрост. Призовете Йеремиел, ако се чувствате „заседнали” по духовния си път и когато се нуждаете от повече ентусиазъм във връзка с духовното си развитие и Божествената си мисия. Той ще ви утеши в процеса на емоционално лечение. Освен това ще ви бъде много полезен, ако имате проблеми с прошката.

 • Архангел Йофиел – името й означава „Божия красота”. Тя е покровителка на хората на изкуството и ни помага да открием и поддържаме красотата в живота си. Призовете я, преди да се заемете с някакъв творчески проект. Тъй като едно от призванията на Йофиел е да направи планетата по-красива чрез изчистване на замърсената околна среда, можете да я помолите да ви постави задачи във връзка с тази толкова важна мисия. Освен това аз наричам Йофиел „ангела на фън шуй”, защото тя може да ви помогне да оправите хаоса в офиса, жилището и дори в живота си като цяло.

 • Архангел Метатрон – името му означава „ангел на Присъствието”. Смятат го за най-младия и най-високия на ръст сред архангелите. Той е един от двамата архангели, които някога са живели на Земята като хора /бил е пророкът Енох/. Двамата с Дева Мария работят заедно в помощ на децата – както на живите, така и на починалите. Призовете Метатрон, когато имате нужда от всякаква помощ, свързана с деца. Често той се намесва, за да помогне на младите да развият своето духовно разбиране и осъзнаване. Освен това се грижи кристалните и индиговите деца да не потискат духовните си дарби и да се справят в училище, у дома и в други области на живота.

 • Архангел Михаил – името му означава „който е като Бог” или „който прилича на Бога”. Той е архангелът, който освобождава Земята и нейните обитатели от въздействието на страха. Освен това е покровител на полицаите и дава на всички нас кураж и твърдост да следваме своята истина и да изпълним Божествената си мисия. Призовете Михаил, ако се чувствате застрашени или се притеснявате за личната си сигурност и Божественото си предназначение, или правите важни промени в живота си. Също така можете да го повикате да ви помогне да поправите всякакви механични и електрически уреди. Наред с това архангел Михаил може да ви съдейства да си спомните житейската си мисия и да ви даде кураж да я следвате.

 • Архангел Рагуел – името му означава „приятел на Бога”. Често го наричат „ангелът на справедливостта и честността” и закрилник на преследваните. Повикайте го на помощ, когато усещате, че някой ви потиска или манипулира. Рагуел ще се намеси, като ви даде съвет как да постигнете равновесие на силите и да получите справедливост в личния и социалния си живот. Можете също така да го призовете в защита на друг човек, към когото се отнасят несправедливо. Освен това той ще ви помогне да хармонизирате личните си взаимоотношения.

 • Архангел Разиел – името му означава „тайната на Бога”. Твърди се, че стои толкова близо до Бог, че чува всички Негови разговори за вселенските тайни и мистерии. Той записал тези тайни и ги дал на Адам; накрая ръкописът попаднал в ръцете на пророците Енох и Самуил. Призовете Разиел, когато искате да разберете някакъв езотеричен материал /включително вашите сънища/ или да практикувате алхимията на проявлението.

 • Архангел Рафаил – името му означава „Бог лекува”. Той отговаря за лечението на физическо ниво и помага на всички, които се грижат за здравето и доброто самочувствие на хората; това включва и онези, които още не упражняват активно такава дейност. Призовете Рафаил при всяко заболяване или травма – за вас, за друг човек, дори за животно. Помолете го да ви помага в лечителската работа, включително за обучение и организиране на частна практика. Наред с това, архангел Рафаил помага на пътешествениците, затова го помолете да ви осигури безопасно и спокойно пътуване.

 • Архангел Сандалфон – името му означава „брат”, защото също като архангел Метатрон, и той някога е бил човек /пророк Илия/, възнесъл се в архангелските селения. Сандалфон е архангелът на музиката и молитвите. Той помага на архангел Михаил за премахването на страха и неговите последици /чрез музика/. Пуснете си успокояваща музика и го призовете да ви помогне при всякакви духовни неясноти.

 • Архангел Уриил – името му означава „Бог е светлина”. Това небесно същество облива със светлина всякакви тревожни ситуации и озарява нашите способности да се справим с проблема. Призовете Уриил, когато попаднете в задънена улица, когато трябва да премислите нещата ясно и да намерите отговорите. Освен това той помага на учениците и студентите, както и на всички, които имат нужда от интелектуална помощ.

 • Архангел Хамуел – името му означава „онзи, който вижда Бог”. Той ни помага във важни периоди в живота. Призовете го, за да си намерите нов романтичен партньор, нови приятели, нова работа или изгубена вещ. Щом попаднете в новата ситуация, той ще ви помогне да я изградите и поддържате. Затова го попитайте дали има нужда да коригирате някакво недоразумение в личните или служебните си взаимоотношения.

 • Архангел Ханиел – името му означава „Божия благодат”. Призовете този архангел, когато искате повече благодат и грациозност в живота си /мир, ведрост, весела компания от добри приятели, красота, хармония и т.н./. Можете също така да поискате помощ преди всяко начинание, в което искате да бъдете въплъщение на изискаността, например при важно представяне, интервю за работа или първа среща.

ИЗВИСЕНИ УЧИТЕЛИ

Това са същества, живели на Земята като велики лидери, учители и лечители. Те продължават да ни помагат от сегашната си по-висша перспектива в духовния свят. Сред тях има известни имена, като Исус, Буда, Мойсей, Куан Ин, Дева Мария, Йогананда и много светци; и не толкова известни, като например йоги, победили физическите ограничения по време на човешкия си живот, първооткриватели и безименни герои. С огромна като самия живот любов в сърцата си и безмерно себеотрицание, те помагат на всички, които ги призоват. В книгата си „Архангели и Извисени учители” /на бълг. ез. от изд. Аратрон, София, 2009. Бел.прев./ описвам подробно някои от тези същества и обяснявам как може да се работи с всяко от тях.

ПРИРОДНИ АНГЕЛИ

Често ги наричат феи, елементали или деви, но те са също толкова Божествени ангелски същества, колкото ангелите-пазители и архангелите. Хората обаче гледат на тях с подозрение, затова обикновено не ги зачитат и не ги разбират. Неотдавна влязох в голяма книжарница и с удоволствие забелязах много книги за ангели на един рафт, специално означен с табела „Ангели”. Учудих се къде са книгите за вълшебните същества? Огледах целия сектор с литература за Новата епоха и на духовна тематика, но не намерих нито една. Накрая ги открих в обширен раздел под рубриката „Митология”. Стана ми мъчно за феите и разбрах защо ми беше поставена задачата да разказвам за техния свят в моите книги и на семинарите.

В най-добрия случай вълшебните същества се смятат за пакостливи, в най-лошия – за създания на злото. За разлика от ангелите и архангелите, те имат его. Те са по-плътни ангели, които живеят близо до Земята, а нали в крайна сметка всички, които пребивават тук, обикновено притежават земни личностни черти.

Природните ангели, включително феите и другите вълшебни същества, помагат на Бог, като се грижат за околната среда. Те наблюдават земната атмосфера, сушата, водните басейни и животните. Ако сте човек, който уважава околната среда, например рециклирате отпадъците или събирате боклуците, феите ще се отнасят към вас с голямо уважение. Ако отидете още по-далеч, например отнасяте се с любов към животните и използвате нетоксични почистващи препарати, тези духове с удоволствие ще искат да се запознаят и работят с вас.

Природните ангели сканират всеки човек, с когото влизат в контакт, и мигновено разбират доколко е посветен на екологичната кауза. Щом започнете да общувате с тях, те ще се опитат да ви привлекат за участие в тяхната мисия за спасяване на нашия свят.

Онези, чиято житейска мисия е свързана със спасяването на животните или околната среда, често имат за спътници феи или други елементали, които им служат като ангели. Те съпровождат хората заедно с личните им ангели-пазители и водачи. Опитът ми показва, че те се държат доста добре и не се намесват в съдбата или свободната воля на човешките същества. Намесата им обикновено се свежда до това, да ги подтикват да се заемат с някаква екологична кауза или физически упражнения. Можете да прочетете повече за елементалите в моята книга „Всичко за вълшебните същества”.