by
on
under Uncategorised
Permalink

припомняне на душата

Част III
от книгата ДОКОСВАНЕ ДО НЕБЕСАТА на Джеймс Ван Прааг
ПРОБУЖДАНЕТО

13

ПРИПОМНЯНЕ НА ИСТИНСКАТА ВИ СЪЩНОСТ

Окото трябва да е като слънцето, или не бихме виждали слънчевата светлина. Силата на Бога трябва да е в нас. Как иначе бихме почувствали наслада от творенията му?

Йохан Волфганг фон Гьоте

Като слънцето

В момента сме на прага на двадесет и първия век, време на невероятни пробиви като глобалните комуникации, генната терапия и много други постижения на науката и техниката. Никога преди хората не са имали толкова добри връзки помежду си и въпреки това никога не са изглеждали така самотни. Накъдето и да погледнете, виждате хора, които са неудовлетворени и нещастни. Поведението им е механично и егоцентрично. Те просто преминават през жизнените процеси. Други са роби на гнева, лошото здраве, депресията, страха, алчността и омразата. На какво се дължи това? Убеден съм, че причината е в ценностната система на нашето общество, която се основава на илюзии и фалш. Учили са ни да уважаваме стремежа към печалба и че богатството е синоним на щастие и благополучие. Учили са ни, че богатството означава власт, а властта може да ни донесе удовлетворение. Почитайки фалшивите богове на властта и парите, обществото непрестанно засилва нашето неудовлетворение.

Ами хората, които имат власт? Винаги поставяме някои хора на пиедестали и очакваме от тях да бъдат съвършени, а когато не се окажат такива, се чувстваме предадени. Даваме силата си на другите, а когато те не направят с нея нещо, което харесваме, се чувстваме жертви. А щом веднъж се обявим за “жертви”, ние се оказваме заключени във вибрациите на отмъщението. Когато живеем в страх, гняв и неприязън, ние привличаме ситуации, които пораждат още повече страх, гняв и неприязън. Колкото повече се включваме в съзнанието на външния свят, толкова повече се отклоняваме от пътя на духа.

В нашия свят съществува огромен духовен дефицит. Това е потребност, която не удовлетворяваме. На теория религията би трябвало да бъде врата към духовността ни, но често пъти това не е така. Необходимо е повече от това, да ходим на църква, да се молим, да пеем, да даваме пари, за да бъдем духовни. Нужно е разбиране на духовните истини и прилагането им във всекидневния живот. За съжаление, понякога истините, на които ни учи религията, са изкривени от лични интерпретации и страхът от Бога заменя служенето на Бога. От всеки от нас като личност зависи да отдели истината от догмата, зърното от плявата.

Духовно ориентираните личности винаги са имали самостоятелно мислене, но днес твърде много хора са забравили кои са всъщност. Те искат щастие, любов и радост и търсят тези качества извън самите себе си. Те не разбират, че макар да живеем във физически свят и да имаме физически усещания, притежаваме нещо по-истинско, по-силно, което е скрито дълбоко в нас.

Не сме тук, за да бъдем поробени от догмите на обществото, които се подхранват от ниските и негативни аспекти на земната личност. Трябва да спрем да живеем живот, основан на вината, тревогата и страха. Дошло е време отново да опознаем значението на Бога и да видим себе си като духовни същества, изградени от светлина и любов.

Вие сте и винаги ще бъдете искра на Божествеността. Никога не го забравяйте. Вашият дом са небесата и вие сте дошли на Земята, за да научите своя урок. Животът на Земята е преходен. Ключът за живота на тази планета е едно по-ясно осъзнаване на вашето духовно наследство. Когато всеки ден гледате света през очите на духовността, вие живеете с истината. ‘

Тялото е просто съвкупност от кости, тъкани и органи. Само по себе си то няма живот. Душата дава на вашето тяло живот и творческа изразителност. Когато духовната ви същност стане по-силна, можете да изживеете пълнотата на живота.

Ако трябва де се учим от примера на духовния свят, трябва да започнем да поемаме отговорността за всеки аспект от живота си. Ние сме единствените, които могат да променят начина, по който мислим и се държим. Когато вземаме решения, които са положителни и насочени към нашето израстване, дори когато те изглеждат трудни, ние се превръщаме в активни участници в своя живот. Тогава животът не просто ни се случва. За да се пробудим и да се свържем с духовната си същност, ние трябва да тренираме духовните си мускули и най-ефективният начин за това е медитацията.

Медитация

Когато изнасям лекции в голяма аудитория пред стотици хора, често започвам със следното изявление: “Съжалявам, но няма да се издигна над сцената, нито ще предизвикам дъжд от зелена грахова супа. Няма да заговоря на непознати езици, нито ще чуете от мен някакво ръмжене или стенания. Ако искате да видите нещо подобно, предлагам да идете на кино или да си вземете видео касета.” Казвам го, за да изясня нещата. И след многобройните години, в които съм работил с индивиди със силна духовна или метафизична подготовка, продължава да ме учудва фактът, че повечето от тях не знаят как да останат в собствените си тела. Те не разбират колко е важно да бъдат в настоящето, докато съсредоточават своето осъзнаване върху духа. Хората изглежда вярват, че за да бъдат духовни, трябва да превъзмогнат себе си или да бъдат в променено състояние на съзнанието. Това съвсем не е така. Всъщност, когато хората преминат в пространството и напуснат тялото си (съзнателно или несъзнателно), те се отварят за енергийните вибрации от всички нива. Обикновено се превръщат в мишени за най-нисшите елементи на съзнанието, тъй като те са най-близо до Земята. Вече се спрях на идеята за свързаните със Земята същества. Те обичат да навестяват или да се натрапват в енергийните ни полета и тела.

Да съсредоточите своето осъзнаване върху духа, означава да останете в настоящето, в собственото си тяло и да контролирате физическото си пространство. Обичам да казвам, че така вие сте шофьорът на собственото си превозно средство.

Следват няколко упражнения, които целят да ви помогнат да овладеете мислите и чувствата си. Те ще ви помогнат да изчистите и засилите своята аура и да помните кои сте всъщност. Адаптирал съм следващите две техники от работата на изключително талантливия лечител и метафизик, моя приятел Майкъл Тамура. Много важно е да помните, че всичко това е свързано с осъзнаването, или с други думи къде и върху какво се съсредоточавате. Когато мислите за нещо, вие му давате живот. Започвайте всяка медитация в атмосфера, в която няма да бъдете обезпокоявани от външни дразнители като телефони, телефонни секретари, звънци и т.н. Най-добрият начин за провеждане на всяка медитация е да седнете на удобен стол с изправен гръбнак и стъпала, лежащи на пода. Това способства за хармонизиране на чакрите на етерното ви тяло, за да можете да приемате висшите вибрации.

Заземяване

Затворете очи. Почувствайте тялото си. Вслушайте се в него. Осъзнайте всяко негово движение. Сега се съсредоточете върху дишането, което внася освежаващ и подмладяващ нов живот в дробовете, докато освобождава старата, застояла енергия, от която вече не се нуждаете. Поемете няколко пъти дъх и се наслаждавайте на всяко ново вдишване. След няколко минути дълбоко дишане се съсредоточете върху тялото. Осъзнайте всяка част от него. С окото на ума почувствайте всяка негова част като започнете от стъпалата, краката, бедрата, ханша, таза, стомаха, гърдите, гърба, дланите, ръцете, раменете, врата и главата. Представете си две нишки, завързани нежно около всеки глезен. Прокарайте тези нишки надолу към центъра на Земята. Представете си две големи скали в центъра на Земята и завържете всяка нишка за една от скалите. Сега завържете друга нишка за опашната си кост и я насочете към центъра на Земята. Намерете друга скала, която ви харесва, и завържете тази нишка за нея.

След това визуализирайте енергията на майката Земя. Може да видите зелена или кафява. Вижте как енергията се издига по нишките от скалите в центъра на земята до глезените ви. Тази енергия продължава да тече през краката и тялото ви, докато стигне до центъра на сърцето ви. Сега сте изпълнени със земна енергия. Ще се почувствате заземени, уравновесени и стабилни. Важно е да постигнете баланс на енергията. Следващата стъпка е да привлечете космичната енергия.

Представете си златистобял лъч светлина на около седем сантиметра над главата ви. Това е въплъщение на космичната, или Христовата, светлина. Поемете тази космична светлина през върха на главата си и вижте как се разлива из главата, врата, раменете и гърдите. Оставете я да стигне до сърдечния център. Там космичната светлина се смесва със земната енергия и създава нова, по-силна стабилизираща сила. Накрая визуализирайте как тази току-що образувана енергия се издига по гръбначния стълб, излиза през върха на главата ви и облива тялото ви като бликащ фонтан от енергия.

Визуализирайте смесването на енергията отново и отново. Това е начинът да внесете нова и силно заредена енергия в енергийните системи на тялото си. Щом завърши тази медитация, можете да се заемете с духовната си работа в една по-контролирана и осъзната атмосфера.

Защита

Живеем в свят, в който непрекъснато възприемаме мислите и чувствата на околните, и затова трябва да се защитим от негативните влияния, които могат да смутят всекидневния ни живот. Това е особено полезно за онези от нас, които са чувствителни и поемат доста лесно енергия от околните. Въпреки че е невъзможно да разпръснем напълно чуждите енергии и мисловни форми, тази техника ще допринесе много за изчистването им от вашето пространство и съзнание.

Започнете както при предишното упражнение. Отново седнете на стол с изправен гръб. Изпълнете дихателните упражнения според указанията. Направете цялото упражнение за заземяване, защото то ще ви помогне да засилите ауричното си поле.

След като заредите своето поле с енергия, искам да видите или да почувствате малка прахосмукачка в дланта си. Може и да я проектирате сами. Сега се съсредоточете в пространството над главата ви. Докато го правите, забележете какво се появява в окото на ума ви. Виждате ли чужди лица? Чувствате ли емоции, които не можете да разпознаете или не са ваши? Вземете прахосмукачката и изчистете тези образи и чувства. Можете дори да видите как потичат по маркуча на прахосмукачката, ако това ще ви улесни. Щом напълните торбичката на своята прахосмукачка, изпразнете я. Върнете енергията към нейния носител с любов. Създайте нов вакуум, който да погълне всеки боклук в енергийното ви поле. Почистете своето пространство отпред, отзад, отгоре и отдолу. Създайте толкова вакууми, колкото е необходимо. Може да е нужно само едно почистване или много повече. Продължете, докато започнете да се чувствате много по-леки и по-щастливи.

Сега, след като сте отстранили от себе си чуждата енергия, е време да си върнете своята. Представете си всяко място, на което сте били през последните 24 часа. Вижте къде сте оставяли своя енергия. Може би сте говорили с някого по телефона. Може би сте били на работа. Може би сте я оставили в училището или в магазина. Спомнете си всяко място, на което може да сте оставили част от своята енергия. Вижте ситуацията и хората, които са участвали в нея, и вземете енергията си обратно. Върнете я в своето пространство. Вижте как се влива в тялото ви през върха на главата и потича по гръбначния стълб. Прилича на звезден прах. Почувствайте как се изпълвате със соб­ствената си енергия. Толкова е хубаво да си върнете цялата енергия, която сте дали с лека ръка. Когато почувствате ясно, че вашата енергия отново си е у дома, е време да визуализирате защитна стена около себе си.

Можете да го направите по няколко начина. Можете да си представите наметало с избран от вас цвят и дизайн и да се загърнете целите в него. Можете да визуализирате как стоите в чаша или каменна кутия със стъклен капак. Мислите и енергиите преминават по-трудно през тези стени. Много хора поставят себе си в бяла светлина, което също е една много добра защита. Но при използването на тези техники помнете, че което е отвън, остава отвън, и което е вътре, остава вътре. Затова, уверете се, че преди да се обградите със защитна стена или светлина, сте изчистили всички чужди енергии. Много хора използват и символи като кръст или звезда с шест лъча. Помнете, че когато се съсредоточавате, вие давате живот на своите мисли. Защитете се чрез своите намерения. Символите са просто средства за подсилване на собствените ви намерения.

Изнасяне на собствената ви светлина

Осъзнаването на светлината, от която сте изградени, е жизненоважна и здравословна необходимост за живота във физическия свят. Аз много често използвам тази проста техника с хора, които са изгубили връзка с вътрешната си светлина и имат чувството, че животът няма какво повече да им предложи. След като използват тази техника за известен период от време, моите клиенти ми казват, че животът и нагласата им са се променили към един по-позитивен мироглед. За мен е благословия възможността да споделя това с всички вас.

Започнете отново с двете предишни упражнения. След като се заземите и защитите, умът ви би трябвало да е в много възприемчиво състояние.

Визуализирайте как седите в градина, която сами сте създали. Създайте такава среда, каквато желаете. Вероятно сте избрали разноцветни цветя и дървета. Добавете във вашата градина езеро, няколко пейки и всичко останало, което изгражда желаната от вас среда. Всеки е различен. Някои харесват розови храсти, други може да пожелаят люляци. Няма значение. Просто искам да се огледате и да видите, че сте в градината, която сами сте избрали.

Във вашата градина има дърво, разположено на голямо разстояние. На него виси огледало. Идете до дървото и се огледайте в огледалото. Сега се вгледайте по-внимателно в него. Вижте през повърхността му. Влезте в отражението. Докато се сливате със собстве­ното си отражение, вижте се такива, каквито сте сега. Вижте лицето и тялото си. Забележете колкото е възможно повече детайли. Докато се взирате в отражението си, съсредоточете се върху всички очаквания, които са ви наложени от околните. Вижте неща от живота си, за които се нуждаете от прошка. Вижте онези хора в живота ви, на които трябва да простите. Внесете в отражението всички ситуации, за които се чувствате виновни.

А сега внесете любовта. Погледнете онези хора или ситуации и им дайте любовта си. Вижте как розовата светлина на любовта се издига от дълбините на сърцето ви и докосва всеки и всичко. Позволете на любовта да докосне и самите вас. Любовта сте вие. Вие сте изградени от любов.

Сега се отдалечете от огледалото и се вижте, застанали в градината. Цветята са по-ярки и по-големи; птичките пеят радостно навсякъде около вас. Небето е изпълнено с цветовете на сърцето и вие се осъзнавате като любящи духовни същества, които могат да съградят живота, който желаят. Погледнете слънцето и го вижте като отражение на самите вас. Вие сте Светлината. Сега, след като сте го осъзнали, вече никога не можете да го скриете, защото то трябва да свети и да докосва всеки, с когото се срещате.

Posted in Uncategorised | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* 5+2=?

*