прави на другите това, което искаш да правят на теб... не прави на другите онова, което не искаш да правят на теб...

Доказателства и аргументи за духовността
от опита и разума

 

Опитности:                                        От разума:

  

 

ЕУСАПИЯ ПАЛАДИНО

Еусапия Паладино е най-изтъкнатият медиум на физическите ефекти в историята на психичните изследвания. Никой друг не е подлаган на толкова много и така продължителни проучвания, и не е осигурил по-последователни доказателства за реалността на редица явления, свързани с провеждането на сеанси в стайни условия. Тя е изследвана в продължение на повече от двадесет години най-малко от петдесет учени от Италия, Франция, Полша, Русия, Англия и САЩ.

Детството на Еусапия не е щастливо. Майка й умира скоро след нейното раждане през 1854 година, а баща й е убит когато тя е на дванадесетгодишна възраст. Способностите й на медиум се проявяват през следващата година по време на неофициален сеанс в Неапол, където тя разкрива забележителен талант, като кара мебелите да се приближават към нея и да се издигат във въздуха.

Дарбите й привличат вниманието на местния учен професор Ерколе Киая, но едва двадесет години по-късно. През 1888 година, в писмо до известния кримпнолог (и скептик) професор Чезаре Ломброзо, той публично призована учените да я изследват. През 1891 година Ломброзо прави това, като в серия от сеанси той и петимата му колеги достигат до пълна убеденост, че явленията, на конто присъстват, са истински. През следващата година е създадена седемчленна комисия от изтъкнати учени от различни области. Комисията се ръководи от професор Шиапарелп, ректор на Миланския университет. Провеждат се седемнадесет сеанса, а докладът на комисията е положителен.

Не след дълго Еусапия придобива международна известност сред психоизследователските среди. В Неапол идват да я видят учени чак от Санкт Петербург; тя пътува до Рим, Генуа, Палермо, Париж, Торино, Варшава и Кембридж. Международната й кариера завършва с посещение в САЩ през 1909 година. Професор Енрико Морсели, който я наблюдава отблизо а своята лаборатория в Генуа 15 продължение на дълъг период, съставя списък на тридесет и девет различни явления. Те варират от почукване по масата, левитация на самата маса и привличане на отдалечени предмети, до почти всичко, за което някога е съобщавано: промяна на теглото, внезапно спадане на температурата на въздуха, директно писане, поява на лица върху керамични съдове (някои с отворени очи и уста) и материализация на човешки наглед крайници.

Едно от най-значителните изследвания върху способностите на Еусапия Паладино, е извършено от екип на Института по обща психология в Париж, и който влизат Пиер и Мари Кюри, Анри Бергсоп и Шарл Ришс (всичките те са бъдещи лауреати на Нобеловата награда), както и Арсен д'Арсонвал. Четиридесет и трите сеанса се процеждат между 1905 и 1908 година, и заслужават специален интерес както поради използваните инструментални методи, така и поради строгостта на упражнения контрол. Освен обичайните за нея действия, Еусапия успявала разреди един електроскоп и да увеличи теглото на теглилката със 7 килограма, като и в двата случая няма физически контакт. Изследването, проведено в Неапол от три¬ма членове на Дружестиото за психични изследвания, се смята за едно от най-важните в областта на физическите медиуми. Почитаемият Еверард Фплдинг,. Ниъруорд Карингтън и Уъртли 13а-гъли са известни със своя скептицизъм изследователи, както и с големия си опит с медиуми-измамници. Техният доклад от 260 страници, публикуван в годишните протоколи на Дружеството за психични изследвания (Том 23, 1909 г.), е класика.

Той включва общо 470 инцидента, наблюдавани при условия, които изключват всякаква възможност за измама. В определени случаи Еусапия наистина „хитрува", но само при слаб контрол. Задълбочените изследователи — Морсели, Фламарион и Карингтън — отбелязват, че тези действия са неволни рефлекси па нейното трансово състояние и не са признак за преднамерен опит за измама. Саматя Еусаппя редовно настоява пред изследователите да не й дават никаква възможност да извършва измами. Изтъкнатият американски магьосник/илюзионист Хауърд Търстъпзаявява в подробен доклад, че явленията, на които е свидетел, не могат да се обяснят от гледна точка на магьосничеството/илюзионизма.

 

обратно към раздел медиуми

 

 

Библиотеката

Тук ще намерите голям обем от литература. Ако харесвате нещо и искате да се публикува в сайта - предложете го.

Един живот стига да прочетеш хиляди мъдри книги. Колко живота ще ти трябват, за да напишеш една мъдра книга?